Здравният министър предлага

Лекарските заплати според уменията, а не за прегледани пациенти

От догодина пациентите ща имат лични лимити за прегледи и изследвания

Петър Москов. Снимка: БГНЕС

Здравният министър обяви във вторник, че се работи по нов начин за остойностяване на лекарския труд, който ще отчита не колко пациенти е прегледал един специалист, а дали е добър професионалист и дали се развива в своята област.

Москов посочи, че новият начин на заплащане ще засегне основно работещите в болниците, където сега финансирането пряко зависи от броя преминали пациенти по клиничните пътеки.

Идеята е остойностяването на лекарския труд ще се извършва чрез квалификационна скала, както и чрез вътрешно оценяване в гилдията по ясни и обективни критерии.

Квалификационната скала ще отчита броя на квалификациите и специалностите на лекаря, а гилдията трябва да отсява кой е добър лекар и кой не.

"Тоест, ще съм добър доктор не защото през кабинета ми са минали много пациенти, а защото гилдията периодично оценява високо труда ми", коментира Москов по време на дебат за неотложните реформи в здравеопазването, организиран от дискусионния Клуб Investor.bg.

Той обясни, че гилдията в лицето на Лекарския съюз трябва да поеме контрола върху това дали един лекар се усъвършенства реално и владее ли модерните постижения на медицината.

Москов отправи упрек, че "сериозна част от българските професори са прочели последната си книга през 80-те години" и съответно лекуват пациентите по методите от 80-те години.

Направленията на хартиен носител, с които сега пациентите посещават лекари-специалисти, ще бъдат заменени с електронни от следващата година. "С наличието на електронната здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности, ще имате кодирани в нея брой изследвания и направления. Те ще бъдат съобразени с реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности", заяви Москов. Идеята за лични лимити за прегледи и изследвания бе една от първите лансирана от Москов след встъпването му в длъжност.

"Неосигурените за здраве социално слаби ще продължават да получават здравна грижа, както досега, но ще се проверява чрез социална анкета дали статусът им отговаря на този за "социално слаб". Ако това е така, тогава хората ще бъдат здравно осигурени през механизмите на държавата", заяви още Москов. Не е ясно по какво тази процедура ще се отличава от досегашната, тъй като и в момента лечението на социално слабите се финансира от държавата.

Москов коментира още, че след въвеждането на електронни търгове за лекарствата ще отпадне нуждата фирмите да поддържат огромни офиси във всеки по-голям град на България. Ще отпадне и възможността търговете да бъдат обжалвани, защото сега заради това болниците месеци наред нямат достъп до лекарства, каза Москов.

В средата на годината ще има и общо становище на Министерството на здравеопазването с Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса за изваждане на групи заболявания от болничната помощ и прехвърлянето им в извънболничната, допълни здравният министър, като поясни, че мярката е с оглед оптимизиране на публичните разходи.

Също до лятото трябва да е готова и Националната здравна карта, която ще определи необходимостта от лечебни заведения в различните райони на страната и ще бъде със задължителен характер.

Споделяне

Още по темата

Още от България