Лекарският протест извоюва пари и отмяна на “лобистки“ поправки

Джипита спряха работа, искат запазване на статуквото, за да не се задълбочи хаосът

Лекарският протест извоюва пари и отмяна на “лобистки“ поправки

Лични лекари, частни и общински болници започнаха протести от понеделник в знак на несъгласие с реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април. Съсловието се оказа разделено относно протестите, а кабинетът отговори с кризисно отпускане на допълнителни пари за някои медицински дейности и поправяне в движение на грешки, приписани на “анонимни лобисти“.

Според съсловните организации, промените ще доведат до проблеми в системата, която ще остане все така недофинансирана, пациентите няма да могат да избират къде да се лекуват, а болниците ще бъдат лишени от възможността да инвестират в иновации. Затова те настояват да се запазят старите правила за работа и след 1 април, а някои от предвижданите промени да се редактират с тяхно участие. Здравният министър Петър Москов обаче обяви, че новият рамков договор не ощетява съсловието, защото всички цени и обеми на медицинските услуги бележат само увеличение и са в интерес както на работещите в системата, така и на пациентите.

Москов “поправи“ намалени от анонимни лобисти цени

Москов призна, че в проекта на рамковия договор е имало намаление на цени на клинични пътеки в онкологията, но след разговор с разтревожените онколози грешката е била поправена. Москов обясни намалението с това, че "неизвестни, анонимни чиновници от НЗОК преговаряли с анонимни представители на съсловни организации".

Подобно обяснение звучи твърде невероятно предвид факта, че представителите на преговарящите от страна на здравната каса и Лекарския съюз са добре известни, но Москов така и не отговори на настоятелните въпроси кой точно е предложил намалението, приписвайки вината на “неизвестни индивиди“. Намалението на цената на една от пътеките в химиотерапията било с 60%.

“Нито държавата, нито НЗОК е давала указания за намалени цени на клинични пътеки“, заяви Москов.

По принцип известно поевтиняване на някои дейности в онкологията се очакваше заради изнасянето им като амбулаторни процедури в извънболничната помощ, но сега Москов обяви, че цените няма да се намаляват.

Попитан към кои дейности са насочени орязаните от онкологията пари, Москов заяви, че е било забелязано необосновано завишаване на цените за операции на хернии в коремната област и операциите на далак.

Кризисни 12 млн. лева за онкология

Друга антикризисна мярка, с която правителството отговори на лекарските протести, бе отпускането на 12 млн. лева допълнително, които ще бъдат насочени за високо специализирани дейности в онкологията. Това бе съобщено след среща при премиера Бойко Борисов със здравния и финансовия министър.

Допълнителните средства ще гарантират възможността да се използва пълноценно новата апаратура, купена през миналата и в началото на настоящата година – модерни апарати за лъчелечение и кибер нож, за лечение с които много хора пътуваха в чужбина.

Москов и финансовият министър Владислав Горанов обясниха, че се предвижда да бъдат събрани 20 млн. лева повече от здравни вноски от планираното и част от тях ще бъдат насочени към онкологията.

Освен това Москов е предложил на Надзорния съвет на НЗОК да се отпуснат 3 млн. лева повече за неонатологията и 4.3 млн. лева допълнително за диспансерни прегледи на пациенти с хипертония.

Здравният министър за пореден път изтъкна, че се увеличават и парите за извънболничната помощ, включително за личните лекари, които бяха първите започнали ефективни протести в понеделник. Москов призна, че вероятно парите не са достатъчни, но при всички положения са повече отколкото досега. Парите за доболничната помощ са с 36 млн. лева повече от миналата година, като 8 млн. лева са за личните лекари, припомни той.

Лични лекари се заканиха с разрастване на протеста

Джипитата обаче смятат, че техните проблеми са неглижирани и реформата не ги решава. В понеделник ефективни протести започнаха общопрактикуващите лекари в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. За да бъдат посрещнати нуждите на хора с остри състояния, в поликлиниките бяха осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ.

Те опровергаха твърденията на здравното министерство, че оказваната от тях първичната извънболнична помощ получава по-добро финансиране през тази година и ще има пари за повече прегледи. Освен това са твърдо против въвеждането на системата за пръстова идентификация, която според тях само ще доведе до повече опашки и напрежение пред кабинетите им. Както вече стана ясно обаче тя ще заработи през тази година само в болниците, а от следващата поетапно в аптеките и кабинетите на джипитата и специалистите.
“Дошло ни е до гуша. Обръщам се директно към господин премиера, че когато говори за едни милиони - двеста, триста, четиристотин, нека знае, че нашият бюджет е доста по-малко от тези милиони и нямаме нищо общо с тях”, заяви в понеделник Киров, който присъства на протеста на колегите си от Кюстендил. “Ние сме принудени да играем футбол с два вързани крака, тичаме по едно футболно игрище, на което вместо трева има кал, а тримата съдии не са със свирки, а с бухалки. А освен това отстрани седят едни хора, които ни подлагат крак”, смята той.

“Ето това е нашата система, и всичко това произтича от съответните наредби, закони и естествено от недостатъчното финансиране. Като паднат играчите, какво прави публиката-мач няма да има. Ето това е. За да има добър мач, за да са доволни всички - нека правилата на играта и организацията да бъдат добри. Ето това искаме”, каза Киров.

“Протестираме срещу нормативния хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ние ставаме опасни за здравето и дори живота на нашите пациенти“, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров.

БЛС ще убеждава и големите болници да протестират, те се разграничават

Същевременно за протести се стягат и представители на частните и някои по-малки общински болници. В края на миналата седмица Българският лекарски съюз сне доверието си от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Лекарите са против изготвената от здравното министерство Национална здравна карта, въвеждането на служебен рамков договор, уреждащ правилата за работа със здравната каса през тази година и финансирането на медицинските дейности. До служебния договор се стигна след като преди това Лекарският съюз отказа да подпише договор с касата. Лекарската организация е твърдо против новите правила за работа и настоява да се запази миналогодишния рамков договор и след 1 април.

Срещу протестите се обявиха преди ден медиците от спешната помощ. От протестите в понеделник се разграничиха и и големите държавни и университетски болници, които обслужват основния поток пациенти.

Болниците нямало как да се включат бързо в протеста

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова съобщи в понеделник, че е трудно да се очаква големите държавни и университетски болници да се включат веднага в протестите, но и с тях ще бъдат водени разговори.

“Тепърва ние ще отидем на срещи и с колегите в университетските болници. Трудно ръководството на една университетска болница би повело хората на протестни действия, макар и да е съгласно с позицията на съсловната организация. Има мълчание, така че от тук нататък започва да се развива процесът“, каза тя, цитирана от БНР.

От Асоциацията на университетските болници обаче се разграничиха по-късно в понеделник от заявените стачни действия на лекари и медицински персонал.

Според тях протестите не са решение. "Защото вече повече от 20 години се опитваме да преодолеем проблемите със стачки и конфронтации, от което загубиха най-вече нашите пациенти. А здравната система не удовлетворява никого", смятат директорите на големите болници.

"Затова настояваме вместо на улицата всички страни в липсващия диалог на тема "реформа в здравеопазването“ да седнат на масата на преговорите и заедно да намерим решение на неизяснените въпроси, на противоречията и несъгласията между нас. В медицината революции и чудеса не съществуват. Всички резултати идват след много, дълги и съвместни усилия на много хора. Реформата също не може да се случи от днес за утре - при това, като се следва само една безпогрешна линия. Затова сме убедени, че посоката на промяна трябва да бъде подкрепена, а разногласията да бъдат изчистени в съвместни разговори", заявиха в своя декларация университетските болници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?