Лекарският протест събра няколкостотин души пред Министерския съвет

Москов е готов на диалог, но не и да спре всички промени, както БЛС иска

Обявеният като национален протест на лекари събра няколкостотин души пред Министерския съвет в сряда, които издигнаха лозунги срещу здравния министър Петър Москов, бюрокрацията в системата и финансовите ограничения, с които трябва да се съобразяват. Ръководството на Българския лекарски съюз, което организира протеста, за пореден път настоя да се запазят старите правила от миналата година вместо влезлите в сила от 1 април с анекс на здравната каса.

Далеч по-скромното от предварително обявеното присъствие бе обяснено от организаторите с това, че присъстват само хора, които не са на работа и освен това много хора се страхуват да дойдат. На трибуната преобладаваха изказванията основно на дейци на БЛС и регионалните колегии, имаше и представители на частни болници.

В декларация до премиера, министъра на здравеопазването и председателя на Народното събрание протестиращите се обявиха за възстановяване на ефективното договорно начало между НЗОК и съсловната организация. Те настояват и за осигуряване на реално финансиране и гарантиран достъп до качествено здравеопазване за пациентите.

"Българският лекар се превърна в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите. От лечител се превърна в администратор. Той е непризнат, обруган и унижаван", се посочва в протестната декларация.

Москов готов за диалог с БЛС, но не и да се спрат промените

“Имаше умишлена заблуда, че сме тук заради пари. Тук сме не заради пари, а заради огромната липса на колеги в цели специалности. Заради това, че средната възраст на лекарите е 55 години и скоро няма да има кой да ни лекува. Заради това, че медицината е изкуство, а лишиш ли твореца от творческия му потенциал, единствената му възможност е да напусне. Заради това, че не сме крадци, мошеници и анонимни, а единственото, което искаме, е да упражняваме професията си“, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Протестиращите настояха за извинение от здравния министър Петър Москов, каквото преди ден получиха представителите на личните лекари, които не присъстваха на протеста.

Самият Москов, който по това време беше в Шумен по повод обединението на болниците в Шумен и Нови пазар, коментира, че министерството признава правото на протест на лекарите, отворено е за диалог, но тази година ще се работи по вече влезлите в сила нови правила. Москов не приема обвиненията, че няма диалог с лекарите. "Направих проверка в графика си, само за два месеца и половина, в които се водиха преговорите с лекарския съюз по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи", каза той.

“Диалог съществува, миналата седмица се обадих на д-р Грозев и го уверих още веднъж, че кабинетът ми е винаги отворен за него и за лекарите, ако имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, промяната на тази бездушна и касиерска система в медицинска трябва да спре", добави министърът.

За и против “оставка“

Много от присъстващите на протеста скандираха “Оставка“ по адрес на здравния министър Петър Москов, въпреки че Управителният съвет на БЛС не е включил оставката на министъра в официалните си искания. “Управителният съвет на Българския лекарски съюз, както знаете, не е повдигнал такъв въпрос. Това е повик от протестния митинг на хората, участващи в него“, коментира скандиранията Грозев.

Оставката на Москов и “всички на пл. “Света Неделя“ 5“ където е сградата на Министерството на здравеопазването, беше поискана официално от трибуната от русенския лекар д-р Георги Тодоров.

Лекар: Искаме да лекуваме без да се съобразяваме с бюджета на НЗОК

Д-р Георги Ставракев от пловдивската организация на БЛС синтезира недоволството на протестиращите с думите: “Омръзна ни да лекуваме с единствената идея да пазим бюджета на НЗОК“. Той призова да бъде сложен край на финансовите ограничения и неоснователните глоби за лекарите, които надвишават лимитите на здравната каса.

Санкциите и глобите обаче са част и от стария рамков договор, чието връщане е основно искане на БЛС.

След протеста... “продължаваме да работим“

Д-р Иван Маджаров от Пловдив даде отговор на въпроса какво ще се случи след днешния протест: “Ще продължим да работим. Не сме от тези гилдии дето ще седим седмици и месеци на площада“.

Сред изказалите се на протестния митинг имаше и недоволни от завръщането към бюджетното здравеопазване, “административното робство“ и “бюрократичните окови“. Беше дадена думата и на пациентка, която благодари на българските лекари, че са я спасили, и специално на медиците от ВМА и “Пирогов“.

“Вързаха ни с бюрократични окови. Бюджетират ни, стандартизират ни, администрират ни и накрая ни санкционират. Очакваме да ни картографират, после да ни районизират и накрая пак да ни санкционират”, заяви от трибуната д-р Николай Болтаджиев от Сдружението на частните болници.

Протестиращите бяха издигнали транспаранти с надпис “Бюрокрацията не лекува“, “Не на служебния рамков договор“, "Не сме мушмороци“. “Незабавна оставка на Петър Москов“.“Д-р Москов не лъжи, не искаме пари“. Те носеха и сини знаменца с надпис “Истинска реформа за истинска медицина“, както и бели балони с червен кръст на тях.

Лекарският протест продължи два часа от 15 до 17 часа и през това време движението по бул. “Цар Освободител“ бе спряно.

След протестния митинг от утре са възможни единични протестни прояви по места.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?