Лекарският съюз и прокуратурата обсъдиха защитата на медиците от насилие

Лекарският съюз и прокуратурата обсъдиха защитата на медиците от насилие

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) се срещна в сряда със заместниците на главния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова след поредния случай на насилие над медици.

Миналата седмица двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман“ във Велико Търново са били бити и обиждани от пациентка и нейни близки. Деянието беше осъдено от БЛС и районната ѝ колегия.

Лекарите и прокуратурата са обсъдили създаването на съгласуван работещ механизъм и начините на прилагането на законовия инструментариум с цел защита на лекарите на работното им място. Участниците в срещата дискутираха и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.

Прокуратурата и МЗ имат подписано споразумение за сътрудничество и взаимодействие от 2015 г. точно след зачестили случаи на насилие над медици. Съгласно него на 14.08.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност по реда на бързото производство. Предстои надграждане на споразумението за сътрудничество между институциите и БЛС.

По  време  на срещата са били обсъдени  и въпроси, свързани с проверката на Върховната административна прокуратура, която констатира 4 500 нарушения в договори, сключвани със здравната каса.

“Многократно в публичното пространство излиза информация за нарушения. Констатираните са над 4 000. Затова е важно да знаем колко са наказаните и на колко хора е отнето правото да практикуват. Трябва да се разбере колко от обвиненията са паднали след обжалване”, заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?