Лекарският съюз иска от президента здравен борд към КСНС

Лекарският съюз иска от президента здравен борд към КСНС

Българският лекарския съюз (БЛС) настоява в писмо до президента Румен Радев за сформирането на експертен борд по здравеопазване (ЕБЗ) към Консултативния съвет по национална сигурност, в който да вземат участие членове на съсловната лекарска организация, други медицински специалисти, медии и представители на пациентски организации.

В официално писмо до президента, изпратено на 26 май, ръководството на Български лекарски съюз “изразява своето безпокойство относно съществуващото напрежение в здравната система, което в последните седмици излиза извън контрол“.

Според лекарския съюз близо десет години след началото на здравната реформа, здравеопазването е все още небалансирано и несъобразено с действителните потребности на пациентите. “Имено тази фактическа обстановка налага своевременно разработване и утвърждаване на национален надпартиен консенсус за надграждане на съществуващата към момента несъвършена система на здравеопазване, която според съсловната организация несъмнено е част от националната сигурност на държавата“, казват от съсловната лекарска организация.

“Мотивирани от факта, че президента на Република България следва да е гарант за надпартийно заложените приоритети, БЛС счита за необходимо да се сформира експертен борд по здравеопазване (ЕБЗ)“, посочват от БЛС. Основна функция на този борд, според лекарската организация, ще е оказване на подкрепа и съдействие по въпроси, свързани със здравеопазването, разработване на регламенти и процедури, които ще подобрят състоянието на здравната система у нас.

“БЛС в качеството си на най-голяма съсловна организация и в същото време една от най-значимите за реализация на истинска и удовлетворяваща потребностите на пациентите и на лекарите здравна реформа, притежава експертен потенциал на най-високо професионално ниво, който считам, че съвместно с останалите отговорни институции, ще спомогне за правилното и адекватно функциониране на здравната система у нас“, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Според съсловната организация, създаването на подобен колективен помощен орган е абсолютно наложително, за да се внесе мир и спокойствието в системата на здравеопазване.

Споделяне

Още от България