Лекарският съюз на протест срещу зам.-здравен министър

Националните съвети на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи заплашиха с национални протести от 15 януари до 15 февруари, ако председателят на Управителния съвет на Националната здравно-осигурителна каса и зам.-министър на здравеопазването д-р Емир Райнов не подаде оставка и от двата поста. Това стана на извънредно заседание на двете организации в неделя.

Според тях Райнов е пряко виновен за провалената здравна политика. Председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов посочи, че оставката е въпрос на морал и достойнство, защото зам.-министърът е член на Българския лекарски съюз.

Кехайов обвини в липса на компетентност управляващите на Здравната каса и заяви, че предлаганият Национален рамков договор не гарантира безопасност на пациентите и достъпност на българските граждани, което е нормативен абсурд, рефлектиращ върху обществото.

Проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, прогнозира, че през 2007 г. ще се задълбочи кризата в здравеопазването. Според нея съществува опасност сестрите и акушерките масово да започнат работа в други страни от ЕС, защото у нас не са добре платени и не получават.

Кехайов изрази надеждата си, че доклад на евронаблюдатели от европейската Асоциация на лекарите на държавна практика, които идват за наблюдение у нас в края на януари, да  покаже в страните от Евросъюза как в България се грижат за гражданите си.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?