Лекарският съюз на съд заради договарянето на лекарствата

До две седмици Конфедерацията "Защита на здравето", в която членуват 14 пациентски организации, ще даде на съд председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов. Делото ще бъде заведено заради неявяването на представителите  на БЛС на заседанията на комисията по договаряне на лекарствата в Националната здравноосигурителна каса(НЗОК), което води до пропуснати ползи, обясни в сряда Веска Събева, председател на конфедерацията пред БТА.

В комисията членуват 20 души, седем от които са от БЛС и неявяването на представителите на лекарското съсловие възпрепятства процедурата по договарянето както на лекарства, така и на медицински изделия и диетични

храни. В момента е блокирана процедурата на етап невъзможност да бъдат отворени ценовите оферти на фармацевтичните производители, обясни Събева. След договарянето Здравната каса трябва да изготви реимбурсния си списък за следващата година.

Фармацевтичните фирми няма да съдят БЛС, но липсата на договаряне затруднява планирането и доставката на лекарства за българския пазар, казаха представителите на бранша. Необходимо сериозно технологично време, за да се направят заявките за производство, доставка и снабдяване с лекарства.

За да се разреши проблемът с блокираните преговори за лекарствата, в Министерския съвет е внесена за одобрение на подпис нормативна поправка, според която, ако членовете на БЛС не се явяват на договарянето, ще могат да бъдат заменени с представители на Здравната каса. Ако поправката бъде приета, договарянето ще приключи за 10 дни, коментира директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

От Лекарския съюз пък в същия ден информираха, че са получили официални данни за образувано по тяхна жалба съдебно производство срещу документацията по договарянето, утвърдена от Управителния съвет на НЗОК. От касата отговориха, че това не спира процедурата на договарянето.

Споделяне

Още от България