Лекарският съюз настоява парламента да преправи бюджета на Здравната каса

Лекарският съюз настоява парламента да преправи бюджета на Здравната каса

От Българския лекарски съюз излязоха в сряда със становище, че не са съгласни с приетия от кабинета вариант на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и настояват парламентът да направи корекции между двете четения. От съсловната организация се обявяват срещу орязването на бюджета на касата с 80 млн. лева спрямо гласувания от Надзорния съвет на институцията миналата седмица.

"Приходите от здравноосигурителни вноски от работодатели, работещи и самоосигуряващи се лица за 2015 г. са завишени с 221 млн. лв. спрямо бюджета за 2014 г. и със 151 млн. лв. спрямо очакваното изпълнение. В същото време трансферът от държавата, който всъщност представлява здравноосигурителни вноски за лицата, осигурени от нея, е увеличен само с 3 млн. лв. Продължава порочната практика държавата да е най-некоректният осигурител", посочват от БЛС. Оттам припомнят, че за осигуряваните от държавата деца, пенсионери и чиновници отново не е коригирана базата за осигуряване, която е половината от минималния осигурителен доход.

Според съюза общата приходна част на бюджета на НЗОК за догодина е със 152 млн. лв. по-малко от очакваното изпълнение за 2014 година и съответно това се пренася в разходната част. В първоначалния вариант на проекта, приет от Надзорния съвет на НЗОК сумата бе в размер на 3 155 534 000 лв. или със 72 млн. лв. по-малко, покрита с допълнителен трансфер от 98 млн. лв. от централния бюджет. Министерският съвет е намалил този трансфер с 80 млн. лева. Настояваме трансферът да се увеличи със 152 млн. лева или най-малко – до първоначалния вариант от 98 млн. лева", посочват от БЛС.

От съсловната организация припомнят, че държавата прехвърли около 2 милиарда лева от здравноосигурителни вноски в бюджета, така че е редно при недостиг, сега да покрие бюджета на касата.

Оттам посочват, че средствата за извънболнична помощ – първична, специализирана и медикодиагностични дейности – не само че не са увеличени, а са намалени спрямо очакваното изпълнение. "Това никак не кореспондира със заявените политики за прехвърляне на повече средства за профилактика, както и за диагностика и лечение, към по-евтината и ефективна извънболнична помощ. Поради това настояваме тези средства да се увеличат с по 10% за сметка на декларираното оптимизиране на разходите за лекарства и други дейности", посочват от съюза.

По-късно в сряда бюджетната и здравната парламентарни комисии одобриха на първо четене проектобюджета на НЗОК за следващата година.

"Ангажиментът, който правителство е поело пред целия парламент и мнозинството е за това, че размерът на бюджета на касата няма да бъде по-малък от касовото изпълнение, тоест от всички извършени дейности през 2014 година и това е така", каза при обсъждането на бюджета Москов. "Това е бюджет, който ще осигури финансово спокойствие", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?