Лекарският съюз обвини НЗОК в "административен тормоз" над болниците

В кризата финансирането не зависи от броя на преминалите на пациенти и не подлежи на връщане, казва БЛС

Ръководството на БЛС - председателят д-р Иван Маджаров (в ляво) със заместника си проф. Николай Габровски (в средата) и главния секретар д-р Стоян Борисов

Съсловната организация на лекарите обвини във вторник Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в "административен тормоз" над болниците заради течащите проверки в тях. Острата реакция на Българския лекарски съюз (БЛС) идва само ден след като НЗОК обяви, че е разкрила фиктивни дейности в "Пирогов", заради което болницата трябва да връща на фонда неправомерно получени над 1.1 млн. лева.

"БЛС се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др", казват от БЛС.

В становището си БЛС не визира конкретно "Пирогов", но прави препратки към някои от откритите нарушения там и към това, че се тормозят болници, изнесли основната тежест в борбата с Covid-19. Самата болница "Пирогов" има представителство в управата на БЛС в лицето на неврохирурга проф. Николай Габровски, който е зам.-председател на БЛС.

Основната защитна теза на БЛС е, че в условията на епидемията болниците са финансирани по антикризисна мярка, която им гарантираше, че ще получават всеки месец минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Т.е. не се е налагало болниците да симулират дейност, за да получават пари, тъй като парите им бяха гарантирани като компенсация за спрения планов прием и това, че лекуваха основно пациенти с Covid-19.

"Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който по някакъв начин да разглежда възможността за наказателно възстановяване на тези средства", казват от БЛС.

"На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19", посочват от Лекарския съюз.

НЗОК обаче обвинява "Пирогов" именно в неправомерно получени суми. Сред откритите при проверката нарушения са отчетена и заплатена, но неизвършена дейност за пациенти, които не са лежали в болницата в периода на хоспитализацията. Освен това проверката е установила, че пациенти са каранни да плащат за дейности, които се плащат от НЗОК. Друго нарушение е, че в Историята на заболяванията на пациенти са фигурирали медикаменти, които обаче не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение. Проверяващите са засекли още и нарушения на диагностично – лечебния алгоритъм. От болницата казаха вече, че ще обжалват констатациите в законоустановения срок.

Според съсловната организация формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо.

"БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?

Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!", заявяват от съсловната организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България