Лекарският съюз обяви 7 април за ден на национален протест

Празникът на медиците - 7 април - е обявен за Ден на национален протест. Решението е взето на заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщиха от организацията в неделя.

На форума са били обсъдени проблемите на здравната реформа и финансирането на лечебните заведения. Решението на БЛС е да свика на 27 март в София извънреден събор, където проблемите да бъдат изнесени пред делегатите, представляващи всички лекари от страната.Седмица преди това ще бъде проведена и Национална конференция под надслов "Възможната здравна реформа".

БЛС  ще внесе в Министерския съвет искане за изменение в закона за бюджета на НЗОК и неговата актуализация, равностойна с бюджета от 2009 г. , се казва още в съобщението. Лекарите настояват за премахване на делегираните бюджети за болничните заведения, както и на лимитите за доболничната помощ.

Съсловната организация  ще предложи да се включи нов текст в закона, който да гарантира своевременното изплащане на средствата, заработени от изпълнителите на медицинска помощ според Националния рамков договор.

Всички промени трябва да станат в рамките на един месец, настояват от БЛС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?