Лекарският съюз остана изолиран от работата по Националната здравна стратегия

Българският лекарски съюз не е поканен да участва в изготвянето на Националната здравна стратегия 2014-2020, оплакаха се от съсловната организация в понеделник. Те открили много неточности и пропуски в разработения документ, разкритикуваха и липсата на екшън план за изпълнението му и припомниха, че партиите са длъжни да си партнират с тяхната организация при изготвянето на Националната здравна стратегия.

Според Меморандума за общи принципи и действия в здравеопазването, който Съюзът е подписал с БСП и ДПС, партиите се задължават да изготвят националната стратегия през първите шест месеца от началото на мандата си, като в текста на споразумението е подчертана необходимостта от участие на лекарската организация. Стратегията трябва да има ясни приоритети, цели, задачи, действия, срокове, както и оперативен план към нея, е записано още в Меморандума.

Почти за никоя от целите и задачите в настоящия проект на Националната здравна стратегия 2014-2020 не е посочено перото, с което ще бъде осигурено финансирането на изпълнението им, посочват от лекарския съюз. В стратегията не са посочени дори институциите, отговорни за нейното реализиране, нито пък е разчетено участието на съсловните организации. Съюзът все пак определя стратегията като "добре структурирана, многоаспектна и целесъобразна за създаването на съвременно европейско здравеопазване", но държи да участва в по-нататъшната работа по изготвянето ѝ.

Здравният министър Таня Андреева увери лекарската организация, че тяхното мнение ще бъде взето предвид при изработването на конкретния план за действие, който ще бъде изработен от експерти от Световната банка.

Споделяне

Още от България