Лекарският съюз отлага с месец обявения протест срещу реформата

От Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха във вторник, че ще изчакат с протестите срещу здравната реформа до средата на март, за да видят дали правителството ще изпълни поетите преди ден ангажименти от страна на премиера Бойко Борисов.

След срещата на премиера с шефове на болнични заведения стана ясно, че държавата ще направи компромис и няма да бъдат затворени болници в трудно достъпни райони, които не отговарят на изискванията за работа със здравната каса.

Тези лечебни заведения ще имат от шест месеца до година, за да покрият новите по-строги изисквания. Освен това болничните директори получиха и уверението, че ще им бъде заплатена всяка реално извършена дейност.

"С оглед продължаване на конструктивния диалог БЛС изразява готовност да обяви отново своята позиция, след като бъдат предприети необходимите стъпки за осъществяване на оповестените на вчерашната среща намерения”, допълват от лекарския съюз.

Съюзът обаче не е инициатор на планираните национални протести срещу здравната реформа. Инициативата дойде от неправителствени организации и болнични директори, които до момента не са обявили дали се отказват от протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?