Лекарският съюз подкрепи "Пирогов" за повече финансиране

Лекарският съюз подкрепи "Пирогов" за повече финансиране

Исканията на протестиращите в "Пирогов" в частта за допълнителното финансиране на болниците се подкрепят от Българския лекарски съюз (БЛС, съобщиха от неговото ръководство на пресконференция в неделя.

Председателят на УС на БЛС д-р Андрей Кехайов посочи, че със сегашните средства не може да се покрие основният пакет на лечение. Според него за целта са нужни поне 6 на сто от брутния вътрешен продукт, които да се заделят за преки, непреки разходи и адекватна стойност на труда.

Предложението на БЛС е цената на първичния преглед при специалист, която Здравната каса поема, да стане от 12 на 21 лева, а за вторичнния от държавната хазна да идват 12 лв. вместо досегашните 7 лв.

От изявленията на представителите на БЛС стана ясно, че отново повдигат въпроса за увеличение на здравната вноска, което да покрие нуждата от допълнителни средства за здравеопазването. Управляващите политически сили обаче още не са готови на такъв ход.

Според БЛС здравната вноска трябва да се качва плавно на 8-10-12 на  сто, докато влезе в границата на здравната вноска в Европейския съюз, която е между 11 и 19 на сто. За това тя трябвало поетапно да нараства у нас на 8-10-12 на сто. Това обаче е решение, което политиците трябвало да вземат.

Редица причини оказват влияние върху увеличената хоспитализация, заявиха от БЛС. Основната е липсата на финансиране за дейности по долекуване и продължително лечение. Освен това съществува невъзможност за адекватно лечение в доболничната помощ. Като пример от съсловната организация посочиха увеличената хоспитализация по пътеката за усложнена ронхопневмония. Това се дължало на неадекватното финансиране на антибиотичното лечение, ако заболяването се лекува амбулаторно.

Поемането на нови, неспешни диагнози по клинични пътеки, както и на протези, стендове и др., увеличава на потреблението на базата на натрупани от предходни години случаи.

Според Съюза, за Националния рамков договор за 2008 г. трябва да се заложат конкретни средни брутни стойности на възнагражденията по категории персонал. Изчислената сума да се разпределя по клинични пътеки. Конкретното разпределение на възнагражденията в болниците е проблем на отраслово и на колективно  договаряне, смятат от БЛС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?