Лекарският съюз предупреди, че готвеният бюджет за здраве може да срине системата

Националната здравно-осигурителна каса няма право да не изплаща на болниците разходите по дейностите, за които се представят фактури. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов на пресконференция, която съсловната организация свика, за да изкаже недоволството от готвения бюджет за здраве за следващата година и увеличаващия се риск лекарите в страната да останат без заплати още в края на тази година.

Лекарският съюз предупреди в сряда от интернет-страницата си директорите на болници да не издават кредитни нареждания вместо фактури за извършваните от тях дейности. Според публикуваното съобщение, организацията е получила сигнали, че регионални здравни каси препоръчват тази алтернатива на лечебните заведения, за да се справят с дефицита в болничната помощ, който е над 350 млн. лв. "Така обаче сумата може да остане неразплатена и няма да може да си търсите заработените средства и по съдебен път", предупреждават от лекарския съюз.

По-късно от пресцентъра на здравната каса излязоха със съобщение по въпроса, от което става ясно, че съгласно решение на надзорния съвет на институцията, отчетената от болниците дейност ще може да бъде покривана на сто процента, но при издаване на кредитно известие за 20 на сто от сумата. Другият начин си остава с фактура, само че върху 80 процента от отчетената дейност, тъй като НЗОК не може да плати повече от това тази година.

Ако този бюджет стане факт, ще възникнат сериозни проблеми за българското здравеопазване, каза Райчинов. Според него, при положение, че болничната помощ завършва годината със 150 млн. лв. дефицит дори след разблокирането на резерва от 269 млн. лв., с който касата разполагаше, предвиждането на 200 млн. лв. дефицит по същото перо за 2014 г. означава автоматично, че в края на следващата година ще има поне 350 млн. лв. недостиг.

Райчинов каза още, че единственото възможно решение е да бъдат изплатени на болниците всички пари за дейностите, които са извършени до този момент. Той поясни, че за да се покрият текущите разходи досега плюс дефицита, в касата трябва да има поне 100 млн. лв. повече, които да се изразходват при неотложни случаи.

Огромният процент неплащания са за медицински изделия и лекарства, което е недопустимо, каза Райчинов и подчерта, че липсата на средства води до влошаване на качеството на медицинските услуги.

"Държавата трябва да стане редовен платец. 1/3 от средствата идват от държавата, 2/3 от бизнеса, средствата от държавата стоят на нула от години", отбеляза Райчинов.

Председателят на лекарския съюз направи паралел на настоящата ситуация с тази от края на 2010 година, когато лекарите у нас останаха без заплати точно преди Нова година. И по времето на Дянков имаше дефицит, но сега е много по-лошо, каза Райчинов.

От лекарския съюз припомниха, че са дали на държавата срок да ревизира здравния бюджет за догодина до 8 ноември. Ако дотогава не бъдат взети мерки и медиците ще излязат на протест срещу правителството. По думите на председателя на съсловната организация, вече има потвърждения за стачна готовност в цялата страна.

Протестите на лекарите обаче няма да бъдат в ущърб на пациентите, обещаха от съюза. От здравната каса побързаха да уточнят по-късно през деня, че Надзорния съвет на органа ще обсъди в петък възможностите за преодоляване на финансовия колапс в здравеопазването.

Ваксините са част от националната сигурност и се поемат от държавата, припомни още Райчинов и заяви, че от лекарския съюз са записали това и в Националния рамков договор. "Ако тези ангажименти не бъдат изпълнени, това е измама и ние ще оповестим тези документи", заяви той.

Райчинов коментира негативно и тиражираната от здравното министерство идея от догодина да заработят допълнителни здравни фондове, които да делят с държавната каса в съотношение 6 към 2 от общо 8-процентните здравни вноски на гражданите. Според него, чрез тази реформа се готвят нови измами в сферата на здравеопазването. Райчинов заяви още, че в момента в системата няма никакъв контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България