Лекарският съюз призова държавата да не уронва авторитета на медиците с акциите си

Не е редно поставянето на лекарите под общ знаменател със знак за вина, казват от съсловната организация

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, сн. БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) призова институциите да засилят контрола в здравната система, без да уронват авторитета на лекарското съсловие. Позицията в защита на съсловието идва след проведените две акции на полицията, прокуратурата и здравното министерство срещу нелегалния износ на лекарства и договорите на държавни и общински лечебни заведения с частни структури.

Твърдият курс към разкриване на кражбите в здравеопазването беше предприет на фона на общественото недоволство срещу въвеждането на мораториум за плащането на нови лекарства и медицински дейности от здравната каса догодина. Въвеждането на двата мораториума беше защитено от финансовия министър Владислав Горанов именно с мотива, че “българската здравна система е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много", а последвалите шумни акции имат за цел да го докажат.

“Лекарският съюз счита, че всеки един човек, позволил си да злоупотребява с публични средства, следва да понесе законова отговорност за действията си. Съсловната организация се надява, че след реализиране на проверки по случая, доказалите се виновници, които са участвали в нелегални схеми за износ на лекарства, ще бъдат публично оповестени, за да се избегне уронване авторитета на лекарското съсловие, чрез поставянето на медиците под общ знаменател със знак за вина“, се казва в позиция на съсловната организация.

“Тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в “схеми“, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент, които са достатъчно усложнени в последните години, поради хроничното недофинансиране на сектора и условията на труд, в които са принудени да работят медицинските специалисти“, посочват от БЛС.

Оттам допълват, че всеки, който е дръзнал да спекулира със здравето на пациентите, посредством разходване на държавни средства за лични интереси, заслужава да получи своето законово наказание. От БЛС настояват за доказване на персонална вина, след детайлни проверки на участниците в нелегалната търговия. Ако след тях, се докаже вина на колега от гилдията, лекарския съюз категорично ще заеме позиция и мерки, уверяват от организацията.

“Дотогава обаче, не е редно да се уронва авторитета на всички лекари, като се посочва участие на такива, без това реално да е проверено и доказано“, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Във връзка със създалия се казус около нелегалната търговия с лекарствени продукти и неефективния контрол върху търговската политика в сектора, Български лекарски съюз припомня, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. В редица свои становища и позиции до институциите, съсловната организация е посочвала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основния преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо.

“Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. “надлимитна“ дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор. Държавните органи са тези, от които зависи както разпределението на финансовия ресурс, така и контрола върху разходването на фискалния бюджет и същите следва да го упражняват ефективно и адекватно“, посочват от организацията.  

Споделяне

Още по темата

Още от България