Лекарският съюз призова медицитe да подкрепят протеста в “Пирогов”

Съсловната организация на лекарите подкрепи протеста на работещите в “Пирогов” и призоваха всички медици да ги подкрепят, стана ясно във вторник.

Българският лекарски съюз (БЛС) разпространи специално съобщение, в което се посочва, че исканията на протестиращите като справедливи. Организацията смята, че трябва да бъдат увеличени заплатите не само на медиците в “Пирогов”, но и на всички, които “денонощно се борят за живота и здравето на българските граждани”.

Във вторник протестиращите за пореден път спряха работа за един час, за да покажат недоволството си от ниските си възнаграждения и лошата материална база в лечебното заведение. Медиците вече са събрали необходимия брой подписи за започване на ефективна стачка.

Междувременно ден преди да се срещне с представители на болницата здравният министър Радослав Гайдарски заяви пред журналисти, че няма как заплатите в сектора да бъдат чувствително увеличени.

Лесно е да се каже, че лекарските възнаграждения в "Пирогов" трябва да бъдат 1500 евро, но това не може да стане, защото нямаме пари, коментира той. “Някои искат със социалистически методи да получават капиталистически доходи”, добави още министърът.

Според него зад протеста на “Пирогов” стоят хора, които “преследват определени цели”.

Той обясни, че получил информация, според която някои от залите в операционни на детската хирургия в “Пирогов” не се ползват. Ние отпускаме средства за 24-часова дейност, а реално се работи много по-малко, отбеляза Гайдарски.

Споделяне

Още от България