Лекарският съюз се споразумя с три партии за промени в здравеопазването

Българският лекарски съюз (БЛС) подписа споразумения за общи мерки в здравеопазването с три партии - "Движение България на гражданите", новата коалиция "ГОРДА България" и СДС. Преди две седмици същото споразумение лекарската организация подписа и с ДСБ и съюз "Единство".

Лекарският съюз отправи покана до всички партии да се включат в споразумението, чиято цел е да се постигне политически консенсус за основните промени, които трябва да се случат в здравеопазването и да се изпълняват, независимо от това кой е на власт.

Сред основните моменти в споразуменията са изготвянето на стратегия за развитие на сектора, всички законови промени в здравеопазването да се съгласуват с БЛС, да се променят правилата за специализациите, преразглеждане на структурите на бюджетна издръжка в сектора, за да се осигури адекватно заплащане на лекарите, подобряване на спешната помощ, да не се променят принципно здравноосигурителния модел и статута на лечебните заведения, да се гарантира свободния избор на пациента на лечебно заведение, да се премахне административното бюджетиране от НЗОК и да се плаща за реално извършена дейност, да се започне поетапна демонополизация на касата, да се ускори въвеждането на електронното здравеопазване и др.

Лидерът на “България на гражданите“ Меглена Кунева заяви, че в лицето на БЛС вижда възможност да се реализира една от идеите на нейната формация - държавата да преотстъпи една от дейностите си, като например специализация на лекарите, на професионалната организация. “Ако "България на гражданите" спечели вота и състави кабинет, върху БЛС ще тежи отговорността за промяна в начина, по който медиците специализират у нас“, обеща Кунева.

Според нея трябва да се изработи секторна програма, а контролът на стратегията да не бъде в ръцете на Министерството на здравеопазването, а на професионалните организации.

Друга идея на партията е на БЛС да се отпусне “неголям грант“, за да направи социологически проучвания дали хората са доволни от лекарските грижи.

От "България на гражданите" са констатирали, че голяма част от пациентските организации намират повече разбирателство с БЛС, отколкото с държавните органи и това трябвало да се използва. От партията отчетоха , че голяма грешка до момента на политиците е изолацията, в която е поставян Лекарският съюз.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов припомни, че промяната в здравеопазването в посоката, в която желаят всички, е започнала при управлението на ОДС. “След това през годините се отиде в друга посока и в момента ние се нуждаем от едно ускорено продължаване на реформата, за да са спокойни за ежедневието си лекарите, които да не са преследвани със СРС-та, да не са наричани с обидни имена и да не са представяни, като основните виновници за неблагополучията в тази област“, каза той.

Според Слави Бинев от коалиция "ГОРДа България" е задължително Министерството на здравеопазването да търси мнението на БЛС при оформянето на законодателството в тази област. По думите му “трябва да се намерят начини да се вдигнат парите на лекарите, както и да се спазва изравняването на статута на държавните и частните болници“.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?