Лекарският съюз ще подпише договора с НЗОК, но с условие

Българският лекарски съюз (БЛС) ще подпише Националния рамков договор за 2015 г., но само при условия, че исканията му бъдат изпълнени до 29 декември. Това съобщиха от организацията след извънредния събор по темата, който започна тази сутрин.

"За" сключването на договора с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който определя цените и обемите на услугите в здравеопазването през идната година, са гласували 155 души, 12 са били "против", а четирима са се въздържали.

Мандатът за подписването се дава "само в случай че исканията на БЛС, представени на преговорите с надзора на касата, бъдат изпълнени в срок до 29 декември". В противен случай тази част от рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на БЛС, посочват от съсловната организация.

Лекарският съюз настоява за увеличение на цените по някои клинични пътеки. Иска се 10% ръст за всички пътеки по инфекциозни болести, както и по пътеката за лечение на захарен диабет при децата. От организацията изчисляват, че това ще завиши стойността на дейностите с около 3.987 млн. лв.

Общото завишаване на цените по всички пътеки, за които настоява съюзът, е 5.967 млн. лв., като от БЛС казват, че това няма да се отрази на бюджета на НЗОК за 2015 г., който беше приет окончателно от Народното събрание в петък.

Националният рамков договор трябва да бъде подписан най-късно в последния работен ден на годината. Ако това не се случи, то през следващата година лекарите ще работят по правилата от 2014 г.

В петък след близо три часа спорове депутатите приеха финалния вариант на бюджета за НЗОК за 2015 г. Той предвижда над 3 млрд. лв. бюджет за здравеопазване, запазване на здравната вноска на 8% и спиране на подписването на договори за финансиране в нови болници, които започват работа след 31 декември 2014 г. или са въвели нови дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?