Лекарският съюз ще подпише рамковия договор, въпреки съпротивата на Горанов

Лекарският съюз ще подпише рамковия договор, въпреки съпротивата на Горанов

Българският лекарски съюз взе решение в събота да подпише новия рамков договор със здравната каса. В документа е заложено увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, а за тази цел са отделени 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса. 

Подписването със здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а договорът да влезе в сила от 1 април, съобщава БНР. 

Новият рамков договор предвижда увеличаване на броя на на направленията, които личните лекари могат да дават за преглед при специалист, казва зам.- председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова

“Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронични социално значими заболявания, каквито са диабетът, сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог с цитонамаска“, обяснява тя.

Преди два дни финансовият министър Владислав Горанов призова договорът да не бъде подписан докато не се изчистят проблемите с дълговете на здравната каса от последните дни. 

В петък стана ясно, че общият дълг на здравната каса към чуждестранни здравни фондове към края на  януари е 271.2 млн. лева, от които 133.4 млн. леваса просрочени. Шефът на касата Камен Плочев поиска от депутатите актуализация на бюджета, за да бъде изплатен дълга. Това предизвика огромен скандал и искания за оставка на Плочев. Засега той отказва да напусне позицията.

Владислав Горанов настоя лекарският съюз да не подписва рамковия договор, докато не се изясни как ще бъдат изчиствани дълговете на касата към чуждите фондове. Той е против актуализация на бюджетаи смята, че дълговете могат да се изчистят чрез вътрешни преразпределения.

“В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство по простата причина, че това е упоменато и в писмо на министъра на финансите към Надзора, че при една така ситуация ще бъдат, едва ли не, променяни параметрите. Взехме решение като Управителен съвет, ако параметрите, постигнати в преговорния процес, не са променени, становището на Управителния съвет на Българския лекарски съюз е за подписване“, каза председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?