Лекарският съюз ще сключи с НЗОК Националния рамков договор за 2017 година

Болниците ще работят с гъвкави лимити, касата ще плаща повече за някои прегледи

Лекарският съюз ще сключи с НЗОК Националния рамков договор за 2017 година

Съборът на Българският лекарски съюз реши съсловната лекарска организация да сключи Националния рамков договор за 2017 година със здравната каса за правилата, по които ще работят и ще се плаща на лечебните заведения.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев съобщи, че сключването на договора е одобрено с 219 гласа - "за", 34 - "против" и 9 - "въздържали се", при 315 регистрирани делегати на събора.

Миналата година Лекарският съюз отказа да сключи договора заради несъгласие с промените в системата, лансирани от бившия здравен министър Петър Москов и най-вече лекарите бяха против въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците.

Тази година договорът стана възможен след договарянето на по-гъвкави лимити за болниците.

Болничната помощ ще разполага с 1 млрд. 613 млн. лева, 200 млн. лева - за първичната извънболнична помощ и 219 млн. лв. - в специализираната извънболнична помощ.

В системата на извънболничната помощ нарастването е с почти 9 процента, в специализираната извъоболнична помощ увеличението е 8 процента, уточни д-р Грозев.

Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, новите ще могат да се коментират след януари 2018 г., посочи председателят на БЛС.

Прехвърлянето на средствата между отделните здравноосигурителни плащания ще става след представено от БЛС становище. ”По този начин ще се опитаме да влияем и да не допускаме прехвърляне на средства от една болнична помощ в други групи като лекарствата, например, без наше съгласие”, коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.

Тя уточни още, че новият рамков договор предвижда диспансерният преглед да струва - 12 лв, а първичният - 20 лв.. Досегашната такса от 5 лв. за медицинската експертиза (ЛКК), става - 7 лв., а първичният преглед за физиотерапия от 5 става - 7 лв., уточни д-р Павлова.

Същевременно лекари от Спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проекта за Национален рамков договор за 2017 година. Те възразяват срещу сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ, което води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо тях.

”Мотивите ни са, че никога министерството или здравната каса не са обсъждали с нас тази възможност и сключените до момента договори доказаха, че те са в ущърб на пациентите. Не на последно място те са в разрез с Кодекса на труда”, посочват медиците от Спешната помощ и призовават преговарящите страни по Националния рамков договор да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинско обслужване на пациентите извън работния график на извънболничната медицинска помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?