Лекарства без алтернатива окончателно ще се купуват без търг от болниците

Лекарства без алтернатива окончателно ще се купуват без търг от болниците

Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Това решиха окончателно депутатите в петък с промени в Закона в обществените поръчки, предложени от депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов.

Сега Законът за лекарствените продукти предвижда, че когато дадено лекарство не се разпространява на българския пазар и то е единствена опция за лечение на дадено заболяване, то може да се внесе и прилага за нуждаещите се пациенти, ако е разрешено за употреба в друга страна-членка на ЕС и у нас.

Всяка година по предложение на болниците министърът на здравеопазването утвърждава списък с въпросните медикаменти и те се доставят за нуждаещите се пациенти. Сега отпада необходимостта за тези лекарства болниците да провеждат търгове.

В момента в списъка с липсващи у нас лекарства фигурират 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки.

Депутатите мотивираха искането за отпадането на обществените поръчки с това, че става въпрос основно за медикаменти за редки заболявания.

В списъка обаче попадат далеч не само лекарства за редки болести, но и много продукти за масова употреба, които обаче липсват у нас, защото са изтеглени от производителите по икономически или други причини. Сред тях са основни химиотерапевтици като Дакарбазин и Блеомицин, най-употребяваният анестетик Лидокаин и др.

Действително снабдяването на болниците с някои от лекарствата в списъка в момента е затруднено и въпреки че съществува ред, по който те да си ги набавят, това не се случва заради проблеми с обществените поръчки като закъснения, неявили се кандидати и прочие.

Според депутатите от ГЕРБ провеждането на поръчка за тези продукти дори в най-кратки срокове има отрицателно отражение върху пациентите, нуждаещи се от незабавно лечение.

Освен това списъкът с лекарствените продукти е динамичен и постоянно търпи промени през годината.

Лекарствените продукти от списъка не подлежат на ценова регулация от държавата и в голяма част от случаите имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях според вносителите на предложението.

Това обезсмисляло провеждането на обществена поръчка, чиято цел е в условията на пазарна конкуренция да бъде осигурена доставка на стоки при максимално изгодни условия.

Според депутата от БСП Георги Михайлов броят на тези лекарства през следващите години ще нараства и затова Министерството на здравеопазването трябва да създаде централизиран ред за снабдяването с тях. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?