Лекарства над 10 лв. ще се изписват на отделна рецепта

Лекарствата на стойност над 10 лв. ще се изписват на отделна рецепта заради нарушения на фармацевти, съобщи д-р Дечо Дечев от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на семинар в Пловдив, на който бяха представени новостите в Националния рамков договор за 2005 г.

Досега в рецептите лекарите можеха да изписват до 3 медикамента по една диагноза без значение от стойността им.

Промяната е предвидена в рамковия договор за тази година и влиза в сила с него. Тя се налага, защото фармацевтите злоупотребяват с некупени лекарства от рецептите, каза д-р Дечев. Пациентите носят в аптеката рецепта с три предписани медикамента, например, купуват само два от тях, а фармацевтът отчита пред НЗОК, че са закупени и трите, обясни той. Според него така здравната каса плащала за лекарства, които реално не са продадени на пациента и загубите за здравното ведомство били много големи.

Друга новост в рамковия договор предвижда всички специалисти, работещи по договор със здравната каса, да могат да издават рецепти, а инсулинът за диабетноболни ще се изписва само от ендокринолог, съобщи Йорданка Вълчева, магистър-фармацевт към НЗОК.

С влизане в сила на договора рецепти се издават от общопрактикуващия лекар, от специалистите от извънболничната помощ, които досега нямаха това право, и от стоматолози и лекари към Министерството на правосъдието, каквито са медиците в затворите, поясни Вълчева.

Досега всички лекарства, предписани от специалист, се написваха на рецепта от общопрактикуващия лекар. След прегледа при специалиста пациентът отиваше при личния лекар, за да напише рецепта за лекарството, предписано от колегата му.

В рамковия договор за 2005 г. е написано още, че общопрактикуващите лекари и специалистите нямат право да предписват едновременно едни и същи лекарства за един и същи период на лечение, каза още Йорданка Вълчева. Пациентът може да получи не повече от 3 вида лекарства за едно заболяване, независимо от това кой общопрактикуващ лекар или специалист им ги е предписал и на колко рецепти, поясни Вълчева.

Общопрактикуващите лекари предписват медикаменти от лекарствения списък на здравната каса за хронични заболявания само на здравноосигурени лица от собствената си пациентска листа, е записано още в новия рамков договор

При инцидентни посещения лекарят може да предписва лекарствени продукти на здравноосигурени лица извън пациентската си листа само за лечение на остри заболявания и състояния, неизискващи вписване в "Рецептурна книжка на хронично болния", обясни още експертът.

Пациентът няма право да предоставя на други лица или да оставя при лекар или фармацевт рецептурната книжка на хроничноболния.

Не се допуска издаване на рецепти на лица с прекъснати здравноосигурителни права, добави Вълчева.

Пациентите ще заплащат повече за 185 лекарствени продукти от списъка на НЗОК, който се състои от 857 позиции, групирани в 269 международни непатентни наименования., обясни още д-р Дечев. От тях здравната каса заплаща напълно 160 продукта, допълни той.

Увеличението на цените е от 1 стотинка до над 10 лв., каза Йорданка Вълчева, но не уточни на каква стойност е най-голямото увеличение, което ще трябва да заплаща пациентът.

Има 359 лекарствени продукта, за които пациентът ще плаща по-малко в сравнение с миналата година, обясни тя. Производителите, с които НЗОК договаря лекарствата, могат да кандидатстват с цена по тяхно усмотрение, но касата плаща до определена сума, каза и д-р Дечев. По думите му, ако пациентът иска да се лекува с лекарство, различно от фигуриращото в списъка и съдържащо същата съставка, но е по-скъпо, ще трябва да заплати цената му от джоба си.

Има достатъчно лекарства с еднакво действие, но на различни цени, допълни Дечев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?