Лекарства срещу артрит помагат на тежко болни от Covid-19

Лекарства срещу артрит помагат на тежко болни от Covid-19

Лечението на критичните случаи на пациенти с Covid-19 с лекарствата за артрит "Актемра" на Roche или "Кевзара" на Sanofi значително подобрява показателите на преживяване на инфекцията и намалява времето, което пациентите се нуждаят да прекарат в интензивни отделения, съобщи Ройтерс.

Изследване, което все още не е преминало независима оценка, установи, че имуносупресивните лекарства тоцилизумаб (Актемра) и сарилумаб (Кевзара) намаляват смъртността с 8,5 процентни пункта при хоспитализирани и тежко болни пациенти с Covid-19. Резултатите са публикувани на сайта medRxiv.

Това означава, че на всеки дванадесет пациенти, лекувани с едно от двете лекарства, е спасен още един живот, каза Антъни Гордън, преподавател по анестезиология и интензивни грижи в Импириъл Колидж в Лондон и един от ръководителите на изследването.

Данните потвърждават увереността, че някои съществуващи лекарства могат да бъдат използвани с други цели по време на пандемията, която погуби 1,87 милиона души и порази глобалната икономика.

Британското правителство обяви, че ще помоли лекарите на критично болни пациенти с Covid-19 в интензивните отделения да започнат незабавно да прилагат тези лекарства.

Фармацевтичните компании преглеждат съществуващите лекарства за евентуални терапии срещу Covid-19. Досега генеричният стероид дексаметазон и антивирусният препарат ремдесивир на "Джилийд" бяха одобрени за лечение на пациенти с тежки симптоми.

В САЩ одобриха извънредната употреба на някои терапии с антитела за нехоспитализирани пациенти.

Данните от около 800 тежко болни пациенти, участващи в международното проучване REMAP-CAP, сочат, че двете лекарства намаляват нивата на смъртност от 35,8 на сто в контролната група на 27.3% при пациентите, приемащи тоцилизумаб или сарилумаб.

"Това е голяма промяна в преживяемостта. Това са животоспасяващи лекарства", каза Гордън.

Резултатите сочат още, че пациентите, приемали някое от двете лекарства, се възстановяват по-добре и могат да напуснат интензивните отделения около седем до десет дни по-рано от пациентите, които не са на тази терапия.

"Това може да има незабавни последици за най-болните пациенти с Covid-19", каза Гордън. "Наблюдаваме действителни ползи по отношение на преживяемост и по-бързо възстановяване".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?