Лекарства за кашлица се спират временно заради сърдечен риск

Лекарства за кашлица се спират временно заради сърдечен риск

Лекарства за кашлица, съдържащи съставката фенспирид, се спират временно в ЕС като предпазна мярка докато се проучва риска от нарушения на сърдечния ритъм.

Комитетът за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е препоръчал временно прекратяване на територията на Европейския съюз на разрешенията за употреба на лекарствата, съдържащи фенспирид.

Тези лекарства се употребяват при деца и възрастни за облекчаване на кашлица в хода на белодробни заболявания.

Лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са налични под формата на сироп и таблетки и се използват при възрастни и деца на възраст на и над 2 години за облекчаване на кашлица при заболявания на белия дроб.

На територията на Европейския съюз, лекарствените продукти, съдържащи фенспирид са разрешени по национални процедури в България, Франция, Латвия, Литва, Полша, Португалия и Румъния и са налични под различни търговски наименования (Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidial, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал и Сиресп, последните две в България), съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Ако приемате лекарство за кашлица, съдържащо фенспирид, трябва да се свържете с вашия лекар или фармацевт за съвет относно замяната му с други лекарствени продукти, ако е необходимо.

Европейската агенция по лекарствата е предоставила препоръки за медицинските специалисти.

В миналото са съобщавани случаи на проблеми в сърдечния ритъм при пациенти, приемащи лекарства с фенспирид. За да се проучи потенциалната връзка между тази съставка и въпросните проблеми в сърдечния ритъм, са проведени проучвания при животни, които понастоящем показват, че фенспирид има потенциал да доведе до удължен QT интервал при хора – показател, който се свързва с повишен риск от сърдечни нарушения и инциденти.

Комитетът за оценка на риска към ЕМА ще разгледа всички налични доказателства и ще направи препоръки за действие по отношение на разрешенията за употреба на лекарствата, съдържащи фенспирид, на територията на ЕС. След приключване на този преглед ЕМА ще предостави допълнителна информация, както и актуализирана препоръка за пациентите и медицинските специалисти.

Споделяне

Още от България