Лекарства за над 200 млн. лева се продават нелегално извън България

Лекарства за над 200 млн. лева се продават нелегално извън България

Една престъпна група препродава лекарства за 90 млн. лева в чужбина, а общо в сивия сектор у нас изтичат медикаменти за 200 млн. лева годишно. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред бТВ във вторник.

Той разясни, че има легален бизнес за препродаване на лекарства в ЕС - когато в една страна има излишък, е позволено търговец да изкупи лекарства и да ги продаде там, където има недостиг. Но в случая не става въпрос за такава практика.

Постоянно получаваме сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, каза Пенков.

Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече.

Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.

“Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е “интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася. При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях”, каза заместник-министърът.

Той коментира и кратко последните решения в бюджета, които доведоха до мораториум на новите лекарства. Изтъкна, че в България всеки в здравната система "ревнува друга част".

"Болничната помощ сега на среща казаха - престанете да плащате пари за лекарства. Другите казват - трябва да правим профилактика, превенция, спрете да финансирате болничната помощ. Трябва да балансираме нещата."

И изтъкна, че във Франция тази година ще се увеличат харчовете за лекарства от 0% до 3%, а в България от 5% до 8%. 80 млн. лева допълнително ще бъдат харчени, подчерта зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България