Лекарства за сърце и кръвно на над 160 000 души са спрени от продажба

Заради съмнения за опасен примес десетки медикаменти са блокирани в цяла Европа и пациентите трябва да сменят лечението си

Лекарства за сърце и кръвно на над 160 000 души са спрени от продажба

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) обяви, че блокира продажбата на десетки лекарствени продукти за високо кръвно и сърдечна недостатъчност, съдържащи съставката валсартан. Причината е наличие на опасен примес в активното вещество. От здравната каса съобщиха, че блокираните медикаменти се приемат от 160 600 души, които трябва да се обърнат към лекар, за да сменят терапията си.

Продажбата на лекарствата на различни производители се спира в целия Европейски съюз, тъй като в активното вещество, произведено от китайски производител, е открит примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA), който се класифицира като вероятен канцероген.

От Агенцията по лекарствата съобщиха, че това е превантивна мярка, тъй като в момента не е ясно дали и в какви количества е попаднал примесът във въпросните медикаменти и това се проучва от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Смята се, че наличието на канцерогенния примес е свързано с промени в производствения процес на китайския производител, въведени през 2012 година. Възможното въздействие върху пациентите тепърва ще се уточнява.

Продажбата на засегнатите лекарствени продукти е спряна от четвъртък у нас. ИАЛ публикува списък с блокираните лекарствени продукти, както и списък на лекарствените алтернативи .

“При блокирани 62 лекарствени продукта, алтернативите са над 100, така че няма място за притеснение. Налични са достатъчно алтернативи от групата сартани, с които могат да бъдат заменени тези продукти. За спокойствие на пациентите, те при първа възможност трябва да се обърнат към лекар, за да им даде указания“, обясни Мери Пейчева, експерт в ИАЛ.

Валсартан е ангиотензин-II-рецептор антагонист, използван за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Той се предлага на фармацевтичния пазар самостоятелно или в комбинация с други активни вещества.

Списък с алтернативи

Хората не трябва да спират лекарствата си преди консултация с лекар

Фармацевти са категорични, че повод за паника няма, хората не трябва да преустановяват приема на лекарствата си за кръвно преди да консултират промяна в терапията си със специалист.

“Проблемът е от известно време, така че не е фатално, ако пациентите продължат да употребяват още няколко дни или седмица въпросните лекарства. Няма указания употребата да се спре веднага и затова няма повод за паника и пациентите не трябва да спират приема преди назначаване на ново лечение от лекар. Въпросът е да не се разпространява повече този проблем“, обясни пред Mediapool председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той припомни, че фармацевтите нямат право на замяна на лекарства по лекарско предписание, т.е. е необходима консултация с лекар.

"Очакваме указания от НЗОК какво да се прави с тримесечните рецепти, рецептите, които съдържат освен блокираните продукти и други медикаменти, т.е. освен засегнатите да се изпълняват останалите", обясни Гетов.

Възможна е промяна в доплащането на пациентите

Тъй като блокираните медикаменти са широко употребявани, е възможно сред тях да има референтни продукти от позитивния лекарствен списък и блокирането на продажбата им може да промени доплащането от страна на пациентите.

Продуктите за хипертония обикновено са с между 25% и 75% реимбурсация от НЗОК и са сравнително евтини – между 2 и 10 лева, като при промяната в лечението е възможно пациентът да премине към продукт с малко по-високо доплащане.

Предприети са мерки за изчистване на партидите

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и националните компетентни органи, какъвто е ИАЛ, са били информирани за наличието на опасния примес от производители на лекарства, които зареждат от китайския доставчик Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, който е сигнализирал за проблема. Това не е свързано с установени нарушения при спазването на правилата за добра производствена практика и не е известно други активни вещества от тази компания да са засегнати, казаха от ИАЛ.

EMA и националните агенции работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване с въпросния примес при лекарствените продукти, съдържащи валсартан и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат. Допълнителна информация за това проучване ще бъде направена публично достояние, веднага след като бъде на разположение, съобщиха от ИАЛ.

Освен това са били предприети мерки Zhejiang Huahai да намали нивата и да елиминира примеса от бъдещите партиди валсартан.

Споделяне

Още по темата

Още от България