Лекарствата по НЗОК по-евтини, пациентите - с такса ″рецепта″

Лекарствата по НЗОК по-евтини, пациентите - с такса ″рецепта″

Пациентски организации, фармацевтични компании и дистрибутори съвместно с експерти на здравната каса са изготвили пакет от антикризисни мерки, с които да се облекчи бюджетът на НЗОК за лекарства. В петък, когато беше изготвен окончателният вариант на предложенията, стана ясно, че се предлагат три основни мерки - намаляване на цената на оригиналните лекарства, заплащани от касата, слагане на фиксирана надценка при търговците на едро и въвеждане на такса за обработка на рецептите.

Фармацевтични компании са склонили да намалят с 5% цените на оригиналните медикаменти, които касата заплаща. Намалението ще може да бъде както чрез финансови отстъпки, така и в натура. Другото предложение е за фиксирана надценка от 6% за търговците на едро. Сега тази надценка достига до 11%, а 6% е минималната.

Пациентските организации пък правят компромис и предлагат въвеждането на минимални такси за обработка на рецепта за платените изцяло от касата лекарства. Целта е да се избегне по-лошият вариант касата да изчерпи бюджета си за медикаменти и пациентите да се принудят да си купуват сами скъпо струващи препарати. “По-добре да се плаща минимална такса и да се ползват безплатните лекарства, отколкото пациентът да се принуди да плаща по 1 000 лева месечно за един препарат“, коментираха представители на пациентски организации пред Mediapool.

Две пациентски организации са направили две различни предложения за таксата. Първото е да се плаща 1 лев за обработката на рецепта, а второто е за 2.40 лева. При първия вариант от парите на НЗОК за лекарства ще бъдат спестени 430 000 лева месечно.

Идеята е всички предложения да влязат в сила от 1 юни и да действат до края на годината.

Пациенти настояват още при актуализация на бюджета на НЗОК в средата на годината 30% от евентуалното завишение да отидат за лекарствата за домашно лечение, покривани от касата.

В понеделник пакетът с предложенията ще бъде представен на директора на НЗОК Нели Нешева. Промените могат да станат факт с изменение на наредба на здравното министерство.

Болниците получиха парите си за февруари, но не и за март

В последния ден на април НЗОК се разплати с по-голямата част от партньорите си, но болниците отново ще получат парите си със закъснение. Касата е превела парите на общо практикуващите лекари, специалистите и за медико-диагностичната дейност за март. Разплатила е и дължимото на аптеките за периода 1-15 март. Доплатени са и средствата на болниците за свършеното от тях през февруари.

По договор касата трябва да се разплаща с договорните си партньори за месеца до 30-то число на на следващия месец. Касата успя в петък да плати навреме на останалите си партньори, но не и на болниците.

По информация от НАП през март са събрани 120.7 млн. лева от здравни вноски.

Заради забавените от касата суми за фармацевтите гилдията се разбунтува и организира протести. Близо 80 аптеки в Пловдив обявиха, че няма да изпълняват в петък рецепти за лекарства по линия на здравната каса. Преди ден същата форма на протест приложиха и аптеките в Габрово и Пазарджик.

В същото време пациентски организации и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха в петък споразумение, в което застават зад общи искания. Сред тях са анекс към Националния рамков договор (НРД), въвеждане на електронни пациентски карти до края на годината, премахване на търговете за лекарства от страна на здравното министерство и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България