Лекарствата ще продължат да се продават на блистери и ампули

Няма проблем аптеките да продължат продажбата на лекарствата на блистери или ампули, както и досега, стана ясно в четвъртък.

За тази цел фармацевтите трябва да сложат разопакованото лекарство в хартиена или найлонова опаковка и да напишат срока на годност и производителя, макар че на самите блистери на повечето лекарства тези данни са фабрично изписани.  

Проблемът с продажбата “на дребно” на медикаменти се появи след влизането в сила на новия закон за лекарствата. Преди седмици фармацевти предупредиха, че рязкото увеличаване на глобите ще накара много аптеки да продават само цели опаковки. Според промените всеки фармацевт, който продава лекарства с нарушена вторична опаковка е заплашен от глоба от 750 до 3000 лева.

Заради тази вероятност депутатите от левицата имаха среща с зам.-министъра на здравеопазването д-р Емил Райнов, а директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов бе извънредно изслушан в парламентарната здравна комисия.

Не е имало такъв проблем, няма и няма да има, коментира пред Mediapool д-р Христов, като допълни, че се прави опит да се създаде излишно напрежение от страна на “неподготвени и недостатъчно квалифицирани фармацевти”.

Той обясни, че от 2000 година е в сила наредба, която регламентира продажбата на лекарствата на блистери или ампули.

В нормативния акт е записано, че медикаментите могат да се продават на бройка в “случай на необходимост”, който  се определя от пациента и фармацевта. Изискването е лекарството да бъде сложено в пакетче, на което да се напише срока на годност, дозировката, производителя и партидния номер.

По думите на д-р Тодор Кумчев, депутат от БСП и член на здравната комисия наредбата продължава да действа до 6 месеца след влизането на новия закон.

Той обеща, че дотогава ще е готова новата наредба. През последните 10 години нито един фармацевт не е бил глобяван за продажба на единични бройки, допълни той.

Фармацевтите обаче настояват за цялостно решение на проблема. Според Асена Стоименова от Българския фармацевтичен съюз това зависи от добрата воля на депутатите, фармацевтите и производителите на лекарства, които трябва да обсъдят въпроса заедно.

Едно от решенията е производителите да направят по-малки опаковки, но това ще оскъпи някои от медикаментите. За едни лекарства увеличението може да е минимално, но за други това може да е 20-30%, отбеляза тя. Според нея обаче това ще е по-трудно за чуждестранните фармацевтични фирми, които и без друго имат слаб интерес към българския пазар.

Ако наистина е нямало проблем с продажбата на блистери и ампули, защо тогава започнаха проверки именно за това, запита риторично Стоименова по повод на твърденията на Христов, че ситуацията излишно се нагнетява от фармацевтите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?