Лекарствата в Белгия се продават в пъти по-скъпо отколкото в Холандия

Лекарствата в Белгия се продават няколко пъти по-скъпо в сравнение с цените в съседна Холандия, показва журналистическа проверка, направена по повод новите изисквания, които влизат от 1 май при отпускането на лекарства в белгийските аптеки, съобщава БТА в кореспонденция от Брюксел.

С промяната аптекарите ще бъдат задължени да предлагат на пациентите най-евтините антибиотични и антимикотични препарати, а лекарите ще трябва да вписват в рецептите само групата лекарства, които могат да облекчат страданията на болния, а не конкретна марка. Изключения се допускат в отделни случаи, при които лекуващият преценява, че единствено специфичен препарат ще повлияе най-добре на състоянието на пациента.

Очаква се с тази мярка бюджетът да спести около 22 милиона евро годишно. Според изчисления на експерти, ако ограничението обхване по-широк спектър медикаменти, ще бъдат спестени над 103 милиона евро.

Репортаж, излъчен по телевизия Ер Те Ел, показва препарат против стомашни киселини, продаван за 0,23 евро в Белгия и за 0.02 евро в съседна Холандия. В друг пример опаковка парацетамол струва 3.50 евро в белгийска аптека и само 0.17 евро в аптека в съседен Маастрихт.

Обяснението е, че холандските власти вече прилагат подобна система за изплащане на лекарства от здравната каса, която е довела до общо значително понижение на цените на фармацевтичния пазар. Специалисти коментират, че белгийското правителство е капитулирало пред интересите на производителите на лекарства.

За да защити допълнително интереса на гражданите, белгийското правителство обмисля да въведе наблюдение на цените на лекарствата в Австрия, Германия, Холандия, Финландия, Ирландия и Франция, съобщи вестник "Либр Белжик". От 1 ноември се очаква в Белгия да бъде въведена система, която ще следи промените на цените в посочените държави и при отчетено намаление ще понижава стойността на препаратите в белгийските аптеки автоматично.

Като допълнителна мярка се предвижда срокът, в който откривателите на нови медикаменти имат изключителни права над формулата, да бъде намален от 12 на пет години, което би довело до допълнително понижение на цените на лекарствата с 19 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?