Лекарствата за деца инвалиди с по-голямо покритие от касата?

Министерството на здравеопазването е обещало пред родители на болни деца да се опита да увеличи т.нар. процент на реимбурсация на лекарствата за основните заболявания на децата с увреждания, който здравната каса ще плаща.

Това може да стане с промяна в позитивния лекарствен списък. Здравното министерство е поело ангажимента след среща между зам.-министъра на здравеопазването проф. Мила Власковска и родители на деца с увреждания от цялата страна.

Освен това ще се търси начин за децата да бъдат осигурявани специфични лекарства, които сега не се внасят у нас.

Създаване на механизъм, по който педиатрите да предадат на други специалисти лечението на децата, навършили 18 години, също е сред ангажиментите, поети МЗ.

Ведомството ще работи по обособяването на медико-социални групи, които да поемат лечението на децата с увреждания. Идеята е в тях да влизат както лекари, така и представители на социалните грижи. Те заедно трябва да изготвят индивидуален план за лечение и интеграция на всяко от децата с увреждания.

У нас скоро може да започне и производството на помощни средства като ортопедични обувки или специални столове. Тази възможност се обмисля от БЧК и Швейцарския червен кръст.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?