Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лекарственият мораториум отприщи сблъсък между онкоболни политици

След падането на президентското вето казусът отива в Конституционния съд

3 коментара
Лекарственият мораториум отприщи сблъсък между онкоболни политици

Парламентът бетонира мораториума върху поемането на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г., след като в четвъртък окончателно отхвърли ветото на президента Румен Радев. Така забраната касата да поема нови иновативни терапии след Нова година зависи единствено от Конституционния съд. Гласуването бе предшествано от двучасов дебат, чиито политически и финансови аспекти бяха изместени от най-чувствителната от човешка гледна точка тема – страданието на онкоболните.

Управляващото мнозинство отново прие бюджета на НЗОК със 125 гласа "за" срещу 95 "против", но БСП и омбудсманът Мая Манолова обещаха да изпратят казуса на Конституционния съд.

Хасан Адемов: Аз съм от тези, които са ползвали иновативна терапия

Темата бе подхваната от председателя на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. Според него решението за забраната е "категорично грешно", защото "здравната система не е само сбор от числа, има и хуманитарни елементи и пред тях всички трябва да сме равни". Адемов припомни изказването на здравния министър Кирил Ананиев от уикенда, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси.

"Коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях?. Това е един много важен въпрос. Декларирам, че не съм от манипулаторите – такива, които защитават корпоративни интереси. Аз съм от другата група - на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия", попита Адемов.

Стефан Данаилов: Аз съм в конфликт на интереси, защото съм онкоболен

Провокиран от признанията на колегите си, гледайки дебата по телевизията, в Народното събрание пристигна и актьорът и депутат от левицата Стефан Данаилов - Ламбо. В емоционална реч той заяви, че е в конфликт на интереси, "защото ще подкрепя ветото на президента, а съм онкоболен".

"Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо. Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец, два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?"- запита Данаилов.

Той призова депутатите да се разходят из болниците, за да видят страданието на хората.

"Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест", призова Ламбо.

Цветан Цветанов: Уважавам Стефан Данаилов, но в този дебат той бе употребен

Драматичната му реч провокира председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който каза, че Стефан Данаилов бил употребен в този дебат, а в него можели да  бъдат поканени и Вежди Рашидов, и Йорданка Фандъкова, които също са лекували рак.

"Аз уважавам Стефан Данаилов, но бих казал, че в днешния дебат той беше употребен. Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания. Моят баща почина на 62 години и точно заради това не искам по тази тема да се спекулира в пленарна зала", каза Цветанов.

Той акцентира, че трябва да се търси балансът, така че да има и повече пари за профилактика, за да се спасяват хората в ранни стадии.

"Уважение и респект, г-н Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Вие казахте за младите и за самия вас, но искам да сложа и тези, които си заминаха. Това, което можем днес да говорим, е да търсим политики, за да предотвратим тези заболявания да стигат до хората. Не е ли по-добре да имаме необходимото диагностициране и прегледи, които да могат да ни дадат възможност да живеем по-дълго време и да предотвратим всяко едно раково заболяване. В днешния дебат можеше да излезе и да говори и Вежди Рашидов, който също се е лекувал от рак, можеше да поканим и Данчето Фандъкова (също страдала от онкозаболяване), но това, което и тя призовава и което призовават всички тези, които преминават по този път, е преди всичко профилактика и превенция", продължи Цветанов.

Всички млади хора да си направят профилактични прегледи

"Искам всички млади хора да направят профилактични прегледи и да предотвратим това, което се случва на Стефан Данаилов, Вежди Рашидов и Фандъкова и всички останали. Колеги от БСП, както винаги, се стараете да употребявате хората. В тази посока показахте, че не говорите за политики, а искате да употребите само хората, за да постигнете някакви политически цели. Всеки един знае, че в момента дебатът е за 32 молекули. В този дебат не трябва да има популизъм, а експертизъм. Нека не спекулираме, с това, че с тези 32 молекули и увеличаването на бюджета ще се реши проблемът, той няма да се реши. Трябва да направим така, че той да се реши с профилактика", смята Цветанов.

Стефан Данаилов: Всякакъв съм бил, само употребен - не

Стефан Данаилов взе думата, за да отговори на зам.-председателя на ГЕРБ: "Другарю, Цветанов, всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, току що влязох. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари."

Вежди Рашидов: Злоупотребяваме с болестите. Да позволим на Ананиев да спре течовете

Впоследствие в дебата се включи и бившият министър на културата Вежди Рашидов: "С болестите не е хубаво много да се заиграва. Не пожелавам на никой, и на врага. Надявам се, че г-н Цветанов не по-малко обича и уважава Стефан Данаилов. Аз тая респект и уважение към него и няма да коментирам нито една дума. Този дебат отново става много неприятен. Има ли в тази зала човек, който да желае смъртта? На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства."

"Струваше 70 000 евро лечението ми. Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно, защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването. Смятам, че този дебат не е за тук. Вдигнат е бюджетът, не е свален бюджетът на здравеопазването. Злоупотребяваме с болестите. Да, има ги", каза Рашидов

Корнелия Нинова: От пътища може да се краде, от хората - не

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че дилемата била здрави хора или пътища: "Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол- система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо? Добре, ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите."

По думите ѝ управляващите предпочитат да финансират приоритетно изграждането на инфраструктура, "защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде."

Менда Стоянова: Не противопоставяйте едни разходи на други

От ГЕРБ се защитиха, че догодина средствата за здравеопазване в бюджета се увеличават чувствително – с 480 млн. лв., което е доказателство, че секторът е приоритетен.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се ядоса на интерпретациите на опозицията върху решенията от правителственото заседание от сряда. Тогава кабинетът увеличи с 513 млн. лв. таванът на ангажиментите за нови разходи, които може да поема регионалното министерство – основно за тол -системата и за пътища, и раздаде близо 200 млн. лв. от текущия излишък на общини и ведомства.

Не е коректно да се говори, че в сряда са раздадени 700 млн. лв. под масата, посочи Стоянова.

"Първо, абсолютно некоректно е в поредното изказване, което се прави, да се противопоставят едни на други разходи. Да се противопоставят едни на други хора. Това не е смисълът на финансирането през бюджета. Абсолютно некоректно е да се говори, че тук са раздадени под масата 700 млн. лв. Това е невярно, защото го говорят хора, които нямат хал хабер от това как се прави бюджет и за какво става дума. Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв. - 540 млн. лв. не са раздадени, а е увеличена възможността да се поемат разходи за тол системата", посочи Стоянова.

По думите ѝ другите гласувани 120 млн. лв. също не са раздадени, а е увеличена възможността Министерството на икономиката да увеличи капитала на държавно предприятие, което се занимава с обезвреждане на вредни химически вещества.

"От това, което вчера е приел Министерският съвет, има само 34 млн. лв., от които 24 млн. лв. са за подновяване на лицензите на "Майкрософт" за държавната администрация. Това ли трябва да противопоставяме? Или 10 млн. лв., които са отпуснати от МОН за училищни автобуси, които да извозват децата. Това ли трябва да противопоставяме", обърна се тя риторично към БСП.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че било измамно да се твърди, че има нарушен достъп до лечение на онкоболни: "Фактите говорят друго – за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд."

Здравният министър: Нито един пациент няма да бъде загърбен заради решението

В петък президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които определят да не се плащат иновативни лекарства за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

От здравното министерство обясниха, че става дума за 32 нови терапии на стойност около 40 млн. лв., като проблемът засяга около 1000 души. По отношение на 29 от лекарствата обаче била намерена модерна и ефективна алтернатива. Проблем били 3 лекарства, за които здравният министър Кирил Ананиев изрично обеща, че ще се намери решение през бюджета на неговото министерство. Той лично пое ангажимент нито един пациент да не бъде загърбен заради решението и да получи необходимата терапия.

"32 молекули са предложени за реимбурсиране следващата година, за 29 от тях и в момента у нас има най-добрите лекарства, които се прилагат и в Европа. Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на Министерството на здравеопазването", заяви преди дни Ананиев. Според него президентът Румен Радев е подведен с мотивите за ветото, което наложи.

БСП ще сезира Конституционния съд

След като мнозинството отхвърли ветото на президента, парламентарната група на БСП пое ангажимент да сезира Конституционния съд за бюджета на здравната каса за 2018 г.

Според зам.-председателя на червената парламентарна група Жельо Бойчев се "отнемат и ограничават основни права на българските граждани, а именно правото на живот".

По думите му дебатът в Народното събрание по темата е бил унизителен. Сезирането на КС според него е "последният шанс и надежда" на болните хора.

Преди дни обещание да сезира Конституционния съд отправи и омбудсманът Мая Манолова, която се включи в протестите на пациентски организации срещу мораториума пред Народното събрание през уикенда.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Станиславчо
  #3

  Цветанов каза, че са употребили Стефан Данаилов и веднага след това употреби Фандъкова и Рашидов-идиота. :) Егати глупака.

 2. asigma
  #2
 3. daskal
  #1

  Безскрупулни убийци. Измет.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.