Лекарственият списък на касата остава в сила

Върховният административен съд (ВАС) е спрял от обнародване в Държавен вестник определението си за временно спиране на реимбурсния лекарствен списък на здравната каса, научи във вторник Mediapool от достоверни източници.

Миналата седмица ВАС даде определение, че лекарственият списък, който е в сила от началото на септември и включва медикаменти, напълно или частично заплащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), трябва да бъде временно спрян. Определението трябваше да влезе в сила след като бъде публикувано в Държавен вестник.

С постановлението си съдът уважи искането на жалбоподателите от "Асоциация на българите, боледуващи от астма АББА - дишам свободно", които настояваха списъкът да бъде спрян, тъй като причинява значителна вреда на пациентите, страдащи от астма, защото в новия реимбурсен списък липсват жизнено важни за тях лекарства.

На практика спирането на лекарствения списък щеше да предизвика хаос при заплащането на лекарствата, които касата поема, тъй като договорите по стария списък са изтекли, а листа за следващата година все още не е изготвена.

Говорителят на ВАС Роза Георгиева потвърди информацията, че обнародването на определението в Държавен вестник е било спряно. Тя обясни пред Mediapool, че във вторник съдът е дал ново определение, с което се отменя старото.

Искахме да избегнем ситуацията, в която в единия брой на Държавен вестник се обнародва едно определение, а в следващия - друго, което отменя предишното, каза тя.

Възможността един съдебен състав да отмени свои постановление е регламентирана в Гражданско-процесуалния кодекс в случай, че това не е окончателно решение.

Съдът прецени, че ако лекарственият списък бъде спрян преди да се вземе окончателното решение по случая, това ще застраши живота и здравето на много по-широка група пациенти, които ползват медикаментите от лекарствената листа, каза Георгиева.

Съдебният състав е взел под внимание и факта, че до разглеждането на делото, което ще стане на 12 октомври, остават около две седмици.

Ние не искаме да се нарушават правата на нито един болен, коментира за Mediapool Емилия Тодорова, координатор на Асоциацията на българите, болни от астма.

Новите медикаменти в списъка налагат бюрократичното сменяне на лечението, което може да влоши здравословното състояние на астматиците, тъй като преминаването от един медикамент към друг става трудно. От друга страна обаче други болни са доволни от новите лекарства, обясни тя.

Тодорова каза, че ще продължат протестите си и ще настояват да се вземе под внимание основното им искане – по лекарско предписание пациентите да определят лекарствата, от които се повлияват добре, като избират между новите и старите медикаменти.

 

Искаме пациентските организации да участват при договарянето на лекарствата, които се включват в списъка и да спре практиката лечението на различни групи болни да се променя с всеки нов списък. Аргументът на касата е, че съставянето на нови листи е единственият начин НЗОК да включва актуални лекарства.

В момента касата поема напълно лечението на болни от астма деца до 4- годишна възраст. Останалите астматици трябва да плащат от 28 до 52 лева на месец само за едно лекарство, а често те се нуждаят от няколко.

Новият списък включва 882 лекарства, от които 740 се заплащат частично от касата, а останалите 142 са безплатни за пациентите.Лекарствената листа съдържа 154 нови продукти, но от нея отпаднаха други 197 лекарствени продукти.

Споделяне

Още от България