Лекарство за епилепсия ще бъде изтеглено от българския пазар заради ниска цена

Лекарството “Ривотрил“, което се прилага при пациенти с епилепсия ще бъде изтеглено от българския пазар, тъй като компанията производител “Рош“ не може да поддържа ниската цена, регистрирана в позитивния лекарствен списък у нас на базата на реферирането с други държави.

От компанията припомниха, че по закон са задължени да предупредят 18 месеца преди изтеглянето и до изтичането на този срок лекарството ще е налично.

От Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че пациентите с действащи протоколи ще бъдат насочвани към специалисти невролози за определяне на подходящата за тях заместителна терапия.

Родители на деца с епилепсия обаче са притеснени, тъй като според тях няма ефективна заместваща терапия, а мнението им се споделя и от специалисти невролози.

По закон цените на лекарствата, плащани от НЗОК, се определят като се взима най-ниската цена сред 17 други държави в Европейския съюз. Сред тях има и спорни попълнения като например Гърция, където заради натиск върху цените също имаше изтегляне на много лекарства от пазара. Освен това за фармацевтичните фирми често не е изгодно да поддържат в малки пазари като българския цени, които могат да си позволят да поддържат на големи пазари в западноевропейски страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?