Лекарят на Белия дом увери, че Тръмп няма никакви признаци за когнитивни нарушения

Лекарят на Белия дом Рони Джаксън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е в отлично здраве, без никакви признаци на когнитивни нарушения и се очаква да остане здрав до края на мандата си, а и на втория, ако бъде преизбран през 2020 г.

Това заяви лекарят на Белия дом Рони Джаксън, съобщавайки изводите си след близо четиричасовия профилактичен медицински преглед на президента, проведен в петък.

"Няма абсолютно никакви признаци за някакъв когнитивен проблем", каза д-р Джаксън в дълъг разговор с журналисти за здравословното състояние на 71-годишния президент.

Когнитивните смущения представляват разстройства, засягащи паметта, способността за обучение, възприятието, способността за решаване на проблеми. По думите на Джаксън, който осъди "психиатрията на таблоидите", президентът е поискал когнитивен тест, за да разсее спекулациите за душевното му здраве.

Извършените изследвания биха открили симптоми, издаващи болестта на Алцхаймер или други заболявания, отбеляза медикът.

Лекарят похвали "изключително добрите гени" на президента и неговата голяма енергичност и издръжливост, като подчерта, че Тръмп спи по 4-5 часа на денонощие.

Според Джаксън Тръмп е получил максималните 30 точки на масово прилагания по света тест за проверка на паметта и вниманието Montreal cognitive assessment. От 26 точки нагоре вече няма основания за тревога, посочва АФП. Резултатът и всекидневните наблюдения на лекаря по думите му, цитирани от телевизиите Ен Би Си и Си Ен Ен, дават основания за извода, че американският лидер няма нарушени функции на мозъка и "мисли ясно".

За една година Шоуто на Тръмп погази всички правила

Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изявления, спорове и скандали.

От всички погазвания на правила от президентското управление във версията на Доналд Тръмп най-яркото и шокиращо не е в политическата ориентация, а в думите, тона, стила.

В една страна, която е по-поляризирана от всякога, има консенсус само по един въпрос: милиардерът от Ню Йорк, който стана 45-ият президент на САЩ без грам политически опит, погази едно по едно всички правила.

Ден след ден САЩ и светът наблюдават, възхитени или потресени, шоуто на Тръмп - ритуалните му сутрешни залпове от туитове. Още

Агенциите описват част от задачите в теста с продължителност десет минути, на който е бил подложен Тръмп. Трябвало например да нарисува часовник, показващ точния час, да разпознае камила, лъв и носорог, изобразени на рисунка, да открие общи черти между влак и велосипед, да подбере за минута няколко думи, започващи с една и съща буква. Също и да брои на глас в обратен ред от 100 до 1, като изважда всеки път по 7 от поредното число.

Това е бил първият медицински преглед за Тръмп в качеството му на 45-и президент на САЩ. Лекарят му изтъкна, че не знае друг някой действащ американски лидер да е минавал подобна проверка на мозъчните функции.

"Общо взето, цялостното състояние на президента е отлично", заяви Джаксън, цитиран от осведомителните агенции. Нормалната сърдечна дейност на Тръмп и доброто му здраве се дължат на въздържанието от алкохол и тютюн през целия живот, каза той.

При все това за президента, който тежи 108 кг при ръст от 190 см, би било полезно да мине на диета с по-малко мазнини и да прави физически упражнения. Лекарят съобщи, че Тръмп би желал да свали тази година между 4 и 7 кг, и обеща да отдели специално внимание на хранителния му режим.

"Ще поработим върху това, ще напреднем, не съм разтревожен", каза той.

Лекарят на Белия дом ловко избегна журналистическите въпроси от не твърде медицинско естество, допълва АФП. Според агенцията Джаксън не е отговорил например дали Тръмп, известен любител на телевизията, не прекарва твърде много часове пред екрана.

Той отговорил с "не" на въпроса дали е преброил колко време прекарва президентът по терените за голф. И след въпрос за очакваната продължителност на живота му отбелязал с усмивка, че Тръмп "вероятно няма да живее до 200 години . . .".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят