Лекарят на годината за Югозападна България е уволнен от болницата в Сандански

Десетки излязоха на протест в негова подкрепа

Лекарят на годината за Югозападна България е уволнен от болницата в Сандански

Най-добрият лекар за 2018 г. в югозападна България д-р Георги Алексиев е бил освободен от работа в болницата в Сандански.

Управителят на болницата д-р Тонев не подновил договора с хирурга заради "трудния му характер и лошо отношение към пациенти", предеде бТВ. Според уволнения лекар подобен мотив не може да бъде основание договорът му да не бъде подновен.

Очевидно директорът на болницата в Сандански не е очаквал каква подкрепа ще събере уволненият хирург. Само за два дни чрез "Фейсбук"  десетки колеги и пациенти организират протест в Сандански.

Той се проведе в неделя с искане д-р Георги Алексиев да бъде възстановен веднага на работа. Аргументите бяха, че хирургът е добър специалист, спасил много животи и в интерес на хората е, той да продължи да работи.

Недоволните се събраха пред болницата с плакати: "Искаме д-р Алексиев в хирургията на Сандаски", "Срам и позор – лекар на годината уволнен", "Ние подкрепяме д-р Алексиев".

"Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Д-р Алексиев ме дари с втори живот, за което аз съм много благодарен. Тук сме да го подкрепим за това, че той създаде един прекрасен екип за тези години, в които работи тук – в хирургичното отделение на град Сандански", каза Илия Апостолов, един от протестрищатие пред бТВ. Той допълни, че с един такъв професионалист не може да се постъпва.

"Сигурно няма друга държава, в която един такъв лекар може да бъде уволнен", каза Илия Апостолов.

Уволненият лекар Георги Алексиев каза, че е питал директора на болницата защо го е уволнил. Пред него и пред Общинския съвет д-р Тонев казал, че няма никакви претенциикъм професионалните качества на д-р Алексиев. На два пъти уволнения лекар е оперирал директора, както и неговата майка.

"Това, че съм по-груб в изразите, карам се с персонала – аз, когато съм го правил това нещо, пак е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. За да вземеш едно решение – човек да живее или не, трябва да си смел. В тези моменти човек може малко да изпуска и нервите си. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен. В нормална европейска държава това не би се случило никога", каза д-р Алексиев пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България