Лекарят, с когото Путин се ръкува преди седмица, има коронавирус

Лекарят, с когото Путин се ръкува преди седмица, има коронавирус

Лекарят, който миналата седмица разведе руския президент Владимир Путин из главната московска болница за пациенти с коронавирус, съобщи във вторник, че се е заразил от вируса.

Доктор Денис Проценко, който е главен лекар в болница №40 в Москва, потвърди, че е дал положителен резултат на теста. Той написа във фейсбук, че се чувства добре, изолирал се е в кабинета си и работи дистанционно.

Д-р Проценко бе заснет как се ръкува с Путин миналия вторник, като нито един от двамата не носи каквито и да е предпазни средства.

След като се появи новината за положителната проба на лекаря, прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин "редовно се тества за коронавирус, всичко е нормално", предаде РИА Новости.

Песков по-рано съобщи, че посещението на президента в болницата, предназначена за болни от коронавирус, не е било предварително планирано.

Вестник "Ведомости" е поискал от Кремъл да уточнят дали при посещението на Путин в болницата е била спазена процедурата за предварително тестване на неговите събеседници и дали сега президентът няма да се откаже от ръкуване с хората, с които се среща.

По време на обиколката в инфекциозната болница на 24 март Путин бе придружаван от кмета на Москва Сергей Собянин, вицепремиера Татяна Голикова и Песков. Всички те общуваха с Денис Проценко, без да спазват препоръчаната от Световната здравна организация социална дистанция от минимум 1 метър.

Самият д-р Проценко написа, че се чувства добре и мисли, че изработеният за този един месец имунитет върши своята работа. 44-годишният медик твърди, че собственият му кабинет, в който се е самоизолирал, има всички условия за дистанционна работа и управление на болницата.

През последното денонощие в Русия бяха регистрирани 500 нови случая на коронавирус, съобщи оперативният щаб. Общият брой на инфектираните достигна 2337, починалите са 17, а 121 – излекуваните. Най-много заразени има в Москва: 1613 (+387).

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?