Леки трусове със смяната на кофите за смет в 5 столични квартала

Леки трусове със смяната на кофите за смет в 5 столични квартала

Възможни са леки сътресения при подмяната на контейнерите за битови отпадъци в столичните квартали “Витоша”, “Младост”, “Люлин”, “Овча Купел” и част от „Триадица”, заради започващото изтегляне на кофите за смет от петте района от досегашния концесионер “Новера” и разполагането на нови съдове за събиране на боклука. Това заяви в събота председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов пред Дарик радио.

Става въпрос за 30 000 контейнера, които досегашният концесионер ще изтегли от кварталите, и на тяхно място да се сложат нови съдове от фирмите, с които общината сключи договори след отмяната на решението за избора на австрийската “Заубермахер” за нов концесионер.

Новите чистачи са “Титан” и “Чистота-Искър”, която ще работи с подизпълнителя "АЕС-Х" ООД. "Титан Чистота София" ще поеме районите "Витоша" и "Младост", а общинското дружество "Чистота-Искър" получи кварталите “Овча Купел” и "Люлин", "Овча Купел" и част от район "Триадица", но последните два района ще се обслужват от АЕС-Х.

От “Чистота-Искър” признаха ден по-рано пред Mediapool, че до 1 март ще имат 80 на сто от нужните съдове и затова вместо по три контейнера, ще разполагат по два.

Андрей Иванов обаче посочи, че през почивните дни там, където е имало по два-три контейнера, ще има по един, а останалите да се появят в рамките на следващите ден-два. Освен това съдовете щели да се сложат на различни от досегашните места и именно това щало да предизвика сътресенията, но щели да са краткотрайни, “в рамките на това, което е допустимо и няма да създадат неудобство на хората”.

Председателят на СОС увери, че софиянци могат да бъдат спокойни, защото Столична община е направила всичко необходимо да няма каквато и да било криза с боклука в града.

“Ако беше прието предложението на общината кофите да се изтеглят по график, нямаше да се стигне до това положение”, коментира Иванов. Според него е невъзможно да се махнат съдовете за ден

Двете фирми все още нямат сключени договори със общината и най-вероятно документите да бъдат подписани непосредствено след почивните дни, тъй като крайният срок за обжалването на процедурата по пряко договаряне,  по която бяха избрани, изтича през почивните дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?