Леко поскъпване на цените през октомври

Леко поскъпване на цените през октомври

През октомври съвсем леко са поскъпнали потребителските цени спрямо септември и август, когато не бе отчетена промяна. Така инфлацията миналия месец е било 0.2 на сто, но за целия период от началото на годината се отчита дефлация от 0.3 на сто, а спрямо миналия октомври на годишна база животът е поевтинял с 0.6 процента, сочат данни на Националния статистически институт в четвъртък.

Най-сериозното поскъпване през октомври е при облеклата и обувките (6.4%), леко поскъпват част от хранителните продукти,безалкохолните напитки и тютюна, поевтиняват с много малко жилищното обзавеждане, домакински уреди, транспортните услуги, кафе и плодове, дърва за отопление и въглища, горива и развлекателни услуги.

През октомврие регистрирано увеличение на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.3%. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, а стоматологичните услуги са поскъпнали с 0.1%.

С 0.4 процента обаче са поскъпнали през октомври спрямо септември стоките и услугите от т. нар. малка кошница, отразяваща потреблението на най-бедните. Увеличението се дължи на нехранителните стоки, които са поскъпнали с 1.8 на сто, докато хранителните продукти и услугите запазват цените си.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?