Леко расте удовлетворението на българите от работата им

По-младите са по-доволни, гъвкавото работно време подобрява продуктивността

По-голямо удовлетворение от работата си изпитват 65% от българските бизнесмени и служители, отколкото преди година, сочи обявено във вторник проучване на Регус. В същото време обаче индексът за баланс между работа и личния живот у нас е спаднал с четири пункта спрямо миналата година, което показва, че хората в бизнеса се борят с натрупващо се напрежение на работа.

 

Според проучването, проведено сред 26,000 професионалисти от повече от 90 държави, индексът за баланс между работа и личния живот в България е 119 пункта – с един пункт по-малко от нивото в глобален мащаб – 120.

 

69% процента от бизнесмените в България смятат, че прекарват достатъчно време вкъщи със семейството си, а 77% усещат, че продуктивността им се е увеличила, в сравнение с миналата година. 58% от анкетираните в България смятат, че прекарват повече време в работа.

 

Добър баланс между професионалните ангажименти и личния живот постигат най-успешно собствениците на бизнес и представителите на по-младите поколения.

 

В цял свят, по-младите служители се наслаждават на работата повече от родените в периода 1945-1964 г. (76% в сравнение с 64%) и са по-доволни от своето ниво на производителност (81% в сравнение с 69%.). Предишни проучвания на Регус показват, че 72% от професионалистите в световен мащаб смятат, че гъвкавото работно време подобрява тяхната продуктивност.

 

“Служителите, които се чувстват щастливи на работа, са по-продуктивни и е по-малко вероятно да напуснат фирмата. Тъй като пазарът на труда се подобрява, фирмите осъзнават, че за да наемат или задържат талантите, трябва да се фокусират върху разширяване на техните гъвкави работни политики, като например избор на работни места“, коментира Катерина Ману, генерален мениджър на Регус за Балканите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?