Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Леко се подобрява бизнес климатът в страната

Само в сектора на услугите има понижение

1 коментар
Леко се подобрява бизнес климатът в страната

Общият показател на бизнес климата през април 2015 г. се повишава с 2.5 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на подобрения бизнес климат в строителството и търговията на дребно, съобщиха от Националния статистически институт в сряда.

Според неговите данни, съставният показател "бизнес климат в промишлеността” запазва приблизително равнището си от март. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през април е с 1.8 пункта под нивото от януари и достига 74.3% , като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 57.4 и 26.0% от предприемачите ..

Повечето мениджърите не очакват промяна в цените в следващите три месеца.

През април се отчита подобрение на климата в строителството с 8.4 пункта поради по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Те виждат подобрение в строителната активност и очакват благоприятната ситуация да се запази в идните три месеца.

През март се отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. 

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.4 месеца при 4.9 за януари. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват. 

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността в строителството, посочват от НСИ.

Относно продажните цени в отрасъла, по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 5.3 пункта спрямо март, което се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Най-сериозният проблем пред търговията на дребно остава несигурната икономическа среда. Същевременно през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша”, който измества на трето място фактора "недостатъчно търсене”.

Преобладаващите очаквания на търговците на дребно са за запазване на цените следващите три месеца .

Само секторът на услугите регистрира понижение с 2.1 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. И в този сектор очакванията са за запазване на цените в следващите три месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Ако българите бъдат "обучени" как да вкарват спестявания под формата на акции в определени печеливши предприятия и да получават дивиденти от това, няма да чакаме да пукне пролетта и щъркелите да доведат инвеститори. На българите трябва да им се обясни как вместо да играят лото, джакпот и други потресаващо зарибяващи игри, да играят на истинска борса, която да набира средства за разширяване или модернизиране на определени бизнес начинания.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.