На Свети Валентин

Лекоатлетът Оскар Писториус е обвинен в убийството на приятелката си

Лекоатлетът Оскар Писториус е обвинен в убийството на приятелката си

Звездата на параолиймпийските игри Оскар Писториус е обвинен в убийството на приятелката си Реева Стенкамп. Той е арестуван и се очаква да бъде изправен пред съда в петък. Тогава адвокатите му ще поискат да бъде пуснат под гаранция, предадоха информационните агенции.

Трагичният инцидент е станал на празника на влюбените “Свети Валентин” тази нощ в къщата на 26-годишния атлет, която се намира в затворен комплекс в близост до Претория.

Писториус е стрелял няколко пъти по 30-годишната си приятелка, която е починала на място, съобщи полицията в Южноафриканската република. Гаджето му има рани от огнестрелно оръжие по ръцете, като смъртоносен се оказал куршумът в главата.

Лекарите са дошли на мястото на инцидента между 4 и 5 часа сутринта местно време. Малко по-късно са пристигнали и полицаите. Те са иззели 9-милиметровото оръжие, с което Писториус е убил приятелката си. Жертвата е била простреляна четири пъти.

Версиите за убийството варират от неуместна изненада за празника на влюбените до неразбирателство между двамата.

Свидетели са заявили пред полицията, че Писториус и приятелката му са се карали вечерта. От къщата им се чували викове и крясъци. Имало е и предишни инциденти от домашен характер в дома му, при които полицията е била викана, заяви говорителят на полицията Денис Бюкс.

Местните медии предположиха, че Писториус може да е бил изненадан от приятелката си и да е стрелял, като е мислел, че влиза крадец. Ден преди инцидента жертвата Стенкамп написала в Twitter: "Какво криете в ръкава за своя любим за утре?". "Опитала се е да го изненада за Деня на влюбените. Мисля, че това е резултат от високото ниво на стреса и страха, с който живеят всички тук", коментира журналистът Кайли Майстри.

Южна Африка е една от страните с много висок брой кражби. Затова голяма част от хората имат лични оръжия у дома. Само за миналата година са регистрирани 16 766 обира.

Къщата на 26-годишния Писториус се намира в затворения комплекс "Силвъруудс Кънтри Естейт" в Претория, Южна Африка. Кварталът е ограден от висока каменна стена, на върха на която тече ток. Освен пистолета, в дома на атлета са били намерени още бейзболна бухалка и автомат. Писториус често е споменавал в интервюта, че държи оръжия у дома си.

Оскар Писториус, който е с ампутирани долни крайници, има шест златни олимпийски медала от параолимпийски игри. Коронната му дисциплина е 400 метра гладко бягане. Той стана първият атлет, допуснат до участие на нормални олимпийски игри в Лондон 2012 г. Пистроиус участва в щафетата 4 по 400 метра с отбора на Южна Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят