Лекоатлетът Писториус ще бъде обвинен за "хладнокръвно" убийство на приятелката си

Оскар Писториус

Оскар Писториус ще бъде обвинен за "хладнокръвно" предумишлено убийство на своята приятелка Реева Стеенкамп, обяви във вторник прокуратурата в Южна Африка. Ако бъде признат от съда за виновен, той ще получи доживотна присъда.

Най-известният параолимпиец беше арестуван на 14 февруари тази година заради убийството на Стеенкамп. Двамата е трябвало да празнуват Свети Валентин в дома на Писториус. Вместо това обаче се е разразил скандал, който е довел до смъртта на 29-годишния модел.

Лекоатлетът се яви в понеделник сутринта в съдебната зала в Претория, където ще бъде разгледано искането му да бъде освободен под гаранцията. По-късно същия ден ще бъде погребението на Стеенкамп, която беше един от най-популярните южноафрикански модели.

Според прокуратурата Писториус е убил своята приятелка "хладнокръвно". "Той е сложил своите протези, прекосил е спалнята и е произвел четири изстрела през заключената врата на банята, три от които са попаднали в тялото на неговата трепереща от страх приятелка", обяви прокурорът Гари Нел.

Адвокатът Бари Ру оспорва обвинението в убийство, като заяви, че фактите около стрелбата са неясни. "Единственото, което знаем със сигурност, е, че тя се е заключила в тоалетната и е била простреляна", каза той, преди да влезе в съдебната зала.

Прокуратурата обаче няма съмнение, че убийството е предумишлено. "Ако се въоръжиш, извървиш разстояние от седем метра и убиеш човек, това няма как да не е умишлено. Вратата е била заключена и той е стрелял през нея с мисълта да убие. Мотивът е: "Искам да убия. Това е", каза още прокурорът.

Преди ден адвокатите на Писториус дадоха да се разбере, че смятат да пледират, че престъплението извършено в състояние на "неконтролируема ярост" под влиянието на големи дози стероиди и алкохол, което води до агресия.

Писториус беше емблемата параолимпийското движение и една от най-големите южноафрикански звезди в световен мащаб. На олимпиадата в Лондон през 2012 г. той стана първият атлет с протези, който участва в състезание за хора без увреждания.

С ампутирани крака той постига шест златни олимпийски медала от параолимпийски игри. Коронната му дисциплина е 400 метра гладко бягане. Той стана първият атлет, допуснат до участие на нормални олимпийски игри в Лондон 2012 г. Пистроиус участва в щафетата 4 по 400 метра с отбора на Южна Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?