“Лендмарк Център Варна” търси купувач чрез публичен търг

Лендмарк Център Варна

Офис сградата “Лендмарк Център Варна” ще бъде продадена на публичен търг на 21 март 2012, съобщиха консултантите по сделката – международната компания “Jones Lang LaSalle”.

Въпреки че публичните търгове са много разпространени, в България те все още са рядкост. Това ще бъде първият път, когато разпознаваема сграда ще бъде предложена на публичен търг в България, посочват от фирмата.

"Лендмарк център Варна" (клас А офис в центъра на морската столица, на мястото на историческата бивша военна болница) е собственост на “Лендмарк Холдингс”, в чието портфолио влиза "София бизнес център" (сградата, известна като "Хюндай център" на столичното околовръстно шосе) и още десетки знакови сгради в София и страната. През 2011 г. “Лендмарк” продаде “Ритейл Парк Пловдив” на компанията за инвестиции в имоти "Юръп Кепитъл" за 20 млн. евро.

“Лендмарк” е регистрирана в Люксембург компания, наследила част от недвижимите имоти в България, притежавани по-рано от бившия собственик на БТК Тор Бьорголфсон, инвестиционната фирма "Алтима Партнърс" и британския предприемач Хенри Гуин-Джоунс. През 2007 г. управителите на “Лендмарк” Ричард Макдоналд и Таня Косева – Бошова купиха компанията от собствениците за 210 млн. евро.

Публичният търг се превръща в много популярен модел за продажба на активи в сектора на недвижимостите, коментира Андрю Пеърсън, управляващ директор на „Jones Lang LaSalle” за Сърбия и Българя. “Търгът във Варна ще е първият, за когото екипът ни ще пътува зад граница и очакваме много сериозен интерес към тази знакова офис сграда в центъра на Варна.”, допълни той.

Споделяне

Още от Имоти

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?