Ленин продължава да занимава руското обществено мнение

Исканията Владимир Ленин да бъде изваден от мавзолея и погребан вещаят може би нов дефолт в Русия, пише руският в. "Новие известия" в петък. По данни от проучване на фонд "Обществено мнение" днес повечето хора в Русия - 56 на сто, подкрепят идеята вождът на световния пролетариат да бъде погребан. Против са 28 на сто, а 16 процента не дават отговор.

Тези данни на практика повтарят резултата от подобна анкета "буквално един месец преди дефолта" в Русия от 1998 г., отбелязва изданието. Сега обаче мненията в полза на погребение са мотивирани твърде различно, изтъква Григорий Кертман - анализатор на фонд "Обществено мнение".

В навечерието на дефолта от края на 90-те повечето хора подкрепяха идеята за погребване на Ленин, главно защото я възприемаха като символична "присъда" срещу банкрутиралата комунистическа идея. Оттогава обаче проблемът бе изместен на заден план в руската политика и обществения живот, а хората се ръководят главно от традиционните християнски мотиви. Те смятат, че Владимир Илич е бил добър човек и е изиграл положителна роля в историята на Русия. Не разбират обаче защо тялото му трябва да лежи във варварско, чуждокултурно съоръжение насред Червения площад, обяснява експертът.

Огромното мнозинство руски граждани - 68 на сто, не желаят да бъдат преименувани булевардите, площадите и улиците, носещи името на Ленин. А за младежите от 18 до 30 години Ленин е неизвестна фигура. 78 на сто от младите хора в Русия никога не са посягали към неговите трудове, добавя "Новие известия".

Споделяне

Още от Свят