Лента за домашното насилие със “Сезар“ за най-добър филм

Ксавие Льогран

Филмът "До попечителството" на режисьора Ксавие Льогран взе снощи френската кинонаграда "Сезар" за най-добър филм, съобщиха световните агенции.

Драмата, която тематизира проблема с домашното насилие, спечели общо четири сезара, включително за най-добър оригинален сценарий и за най-добра актриса, присъдена на Леа Друкер.

Режисьорът на филма за домашното насилие, подчерта по време на церемонията, че "е време да помислим" за жертвите на ден, различен от 25 ноември - Международния ден за борба срещу насилието срещу жени“.

Леа Друкер бе отличена за ролята си на крехка, но смела майка. 47-годишната актриса призова да се противопоставяме на насилието и отдаде почит на жените, които са в положението на Мириам, героинята на филма, както и на активистките феминистки.

Отличието за най-добър режисьор отиде при Жак Одиар за неговия уестърн "Братята Систърс" (The Sisters Brothers), разказващ историята на двама наемни убийци, с участието на Хоакин Финикс, Джейк Джиленхол  и Джон Райли. "Аз съм развълнуван...Възхищавам се на моите колеги и моите колежки. Ако правя кино, това е, защото вие го правите", каза, получавайки наградата си режисьорът, който вече няколко пъти е отличаван със “Сезар“, в товва число и за режисура.

Алекс Луц спечели наградата “Сезар“ за най-добър актьор за ролята си във филма "Ги", който той също и режисира. Луц “се състарява“ с 30 години, за да се въплъти в образа на един някога знаменит вариететен изпълнител. "Много съм впечатлен, всяка спирала и всяка вдлъбнатина на този “Сезар“ ме кара да мисля за пътя, който трябва да следвам", каза той, при получаване на наградата.

На церемонията, която се състоя снощи в Париж, с почетен "Сезар" беше удостоен американският актьор и режисьор Робърт Редфорд. 

Когато Редфорд излезе на сцената да получи статуетката, залата го посрещна с едноминутни ръкопляскания. "Обичам Париж. Дойдох тук още на 18 като млад актьор. Нямах пари, движеше ме само надеждата", каза той. "Завинаги ще запомня опита, който получих във Франция като млад актьор, това ме формира. Много съм трогнат от тази чест и бих искал да благодаря на френската киноакадемия и на всички вас", заяви Редфорд в словото си към аудиторията в залата. 

Робърт Редфорд е познат с ролите си във филмите "Буч Касиди и Сънданс Кид", "Ужилването", "Великият Гетсби", "Цялото президентско войнство", "Шпионски игри", както и като режисьор на редица продукции, сред които "Обикновени хора", "Телевизионно състезание", "Офицери и пешки". Осемдесет и две годишният кинодеец е носител на режисьорски и почетен "Оскар".

Сред предишните носители на почетния приз "Сезар" са Джордж Клуни, Майкъл Дъглас, Мерил Стрийп, Шон Пен. Миналата година наградата беше присъдена на испанската звезда Пенелопе Крус. 

Наградата на Редфорд му беше връчена от актрисата от английско-френски произход Кристин Скот Томас.

Томас и Редфорд играят заедно във филма от 1998 г. "Повелителят на конете", на който Редфорд е и режисьор.

Наградите "Сезар" са френският еквивалент на оскарите.  

Споделяне

Още от Общество