Леон Панета: Вашингтон може да употреби военна сила срещу Иран

Нетаняху предупреди, че Израел няма да живее "под заплаха от унищожение"

САЩ ще употребят военна сила срещу Иран, ако не успеят да му попречат с други средства да се сдобие с ядрено оръжие, заявява американският министър на отбраната Лион Панета, цитиран от Ройтерс във вторник.

"Военните действия са последната алтернатива, след като всичко друго се провали. Но нека да е ясно - ако се наложи, ще действаме", казва Панета в слово, което ще произнесе пред
произраелската организация Американско-израелска комисия по обществени въпроси.

Панета посочва още, че САЩ са решени да гарантират, че Израел ще запази военното си надмощие над своите неприятели и в случай, че еврейската държава се изправи пред заплахата на Иран, разполагащ с ядрено оръжие.

"Това е непоклатимо обещание. САЩ ще предоставят каквото е необходимо за това Израел да запази своето военно надмощие над всяка страна или коалиция от държави", заявява Панета, цитиран от Франс прес.

Ираелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди от своя страна, че неговата страна няма да живее "под заплаха от унищожение".

Нетаняху ще се срещне с държавния секретар Хилари Клинтън и ще гостува в Конгреса след вчерашните интензивни разговори с президента Барак Обама в рамките на посещение, белязано от спекулации за възможна израелска атака срещу Иран.

"За съжаление Иран продължава да развива ядрената си програма. Израел се надяваше дипломацията да функционира, очаквахме санкциите да функционират. Никой от нас не може да си позволи да се чака още дълго", заяви Нетаняху.

"В качеството си на министър-председател на Израел аз никога няма да позволя моят народ да живее под заплаха от унищожение", подчерта той.

В неделя Барак Обама отправи критики срещу едва завоалирания начин, по който Израел все по-често отправя заплахи към Иран. "Твърде много се говори за война", посочи той също пред Aipac. Нетаняху обаче се постара да не преувеличава разногласията си с Обама.

В същото време Иран изрази готовност да допусне наблюдатели от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в ядрения обект в Парчин, който се намира близо до Техеран, предаде агенция ИСНА.

По-рано агенцията предложи на Иран да предостави достъп до ядрения център, за да разсее съмненията за характера на ядрената си програма.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън от името на шестте международни посредници (Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция) пък предложи на Техеран да възобнови преговорите относно иранската ядрена програма.

"Надяваме се, че Иран в момента пристъпва към устойчив процес на конструктивен диалог, който ще осигури реален прогрес в разрешаването на ситуацията около ядрената програма на страната", се посочва в послание на Аштън до иранския секретар на Висшия съвет за национална сигурност Саид Джалили. Писмото е съгласувано с Русия, САЩ, Китай, Франция, Германия и Великобритания.

Възможността за подновяване на преговорите по ядрената програма между Техеран и шестте световни сили идва в момент на растящо напрежение между Израел и Иран. На 14 февруари в писмо до Аштън Джалили заяви, че Техеран е готов за подновяване на преговорите възможно най-скоро, ако световните сили уважат правото му на мирна ядрена енергия.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?