Леонардо ди Каприо дари 2 млн. долара за опазване на океаните

Леонардо ди Каприо пред срещата на ООН за климатичните промени миналия месец

Холивудската звезда и екозащитник Леонардо ди Каприо обяви, че неговата фондация дарява 2 милиона долара на международната платформа "Оушън Файв" (Oceans 5), която работи за създаването на морски резервати и за преустановяване на прекомерния риболов в петте световни океана, съобщи Ройтерс.

"Оушън Файв" е инициатива, в която участват международни фондове и която подпомага проекти, работещи в областта на опазването на океаните.

"Тъжната истина е, че едва 2 процента от нашите океани се опазват напълно и това трябва да се промени сега", казва в изявление 39-годишният актьор, който миналия месец бе обявен за посланик на ООН в борбата срещу климатичните промени и се включи в срещата на върха на по тези проблеми в Ню Йорк.

"Оушън файв" е впечатляваща нова платформа за опазване на морската среда. Когато работим заедно с други дарители, правим по-умни, по-значими инвестиции за бъдещето на нашата планета",  допълва актьорът. Той уточнява, че ще бъдат подпомогнати проекти за създаване на защитни зони около тихоокеанските острови и Арктика, както и за защита на популацията на акули.

Платформата стартира през 2011 г. и нейни членове и партньори са дарителския фонд на Рокфелер , фондация Оук, фондация "Planet Heritage", фондация "Marisla", фондация "Waitt", благотворителна фондация "Moore", семейна фондацията "Angell" и фондацията на Леонардо ди Каприо.

"Oceans 5" работи за бъдещите поколения. Включването на Лео и неговата фондация ни насочи стратегически към подпомагане на крайбрежните общности, които да съхранят биологичното разнообразие. Това е силно допълнение в нашата група," заяви Тед Уейт, основател и председател на фондация "Waitt" с централа в Калифорния.

Ройтерс припомня, че фондацията на Леонардо ди Каприо дари миналата година 3 млн. долара на Глобалния екологичен фонд WWF за да помогне на Непал за увеличавана на популацията от тигри.

Други 3 млн. долара актьорът дари за защита на акулите, морските бозайници и ключовите местообитания в Източната част на Тихия океан. По време на конференция на Държавния департамент по опазването на морската среда през юни, Ди Каприо обяви, че през следващите 24 месеца фондацията му ще предостави общо 7 милиона долара за различни природозащитни инициативи свързани с моретата и океаните

Фондацията на актьора е създадена през 1998 г. с цел опазване на околната среда и запазване на природните ресурси на планетата.

Споделяне

Още от Greenpool