Леонардо Ди Каприо е "реабилитиран" в Сибир

Съд в Новосибирск реши да не глобява разпространителите на "Вълкът от Уолстрийт" за пропаганда на наркотици

Леонардо Ди Каприо е "реабилитиран" в Сибир

Областният съд в Новосибирск е отменил постановлението за привличане под административна отговорност на най-големите местни филмови дистрибутори. По-рано пет от тях бяха глобени с по 800 хил. рубли за пропаганда на наркотици, каквато областното управление за контрол върху наркотиците откри във филма на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт", съобщи сайтът на в. "Комерсант" в сряда.

Филмовите дистрибутори са били привлечени под отговорност по дело за административно правонарушение по член от руския АПК за пропаганда или незаконна реклама на наркотични средства.

Основание за образуване на делото са станали "многочислени сигнали от граждани", възмутени от множеството сцени, в които героите във филма употребяват наркотици.

Пред районния съд са се явили експерти от областния наркологичен диспансер и институт по физиология и фундаментална медицина. Те са стигнали до заключение за прекомерната употреба на наркотици във филма и в отделни сцени като "отражение на наркоманската субкултура".

В районния съд прокуратурата е подкрепила позицията на Федералната служба за контрол на наркотиците, чиито представители са заявили, че количеството екранно време, посветено на наркотици, е прекомерно, а у "младежите, които са целева аудитория" на "Вълкът от Уолстрийт", окончателно не се е формирало негативно отношение към наркотиците.

Дистрибуторите са отхвърлили обвиненията с аргумента, че филмът на Холивуд е получил удостоверение за разпространение от Министерството на културата на Русия. Доводите им обаче са били отхвърлени от районния съд.

Сега областният съд е отменил постановлението на четирима от петте глобени дистрибутори във връзка с "прекратяване на производството по делото". По-късно ще бъде разгледана и жалбата на петия дистрибутор.

Междувременно от Министерството на културата заявиха, че не виждат основания да се забранява излъчването на филма "Вълкът от Уолстрийт" пред пълнолетни руски граждани, както и че историята, която е показана, не е пропаганда на наркотици, а пример за тяхното негативно влияние.

Споделяне

Още от Общество

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?