Лешек Балцерович: Западът може да удари сериозно руската икономика

Лешек Балцерович

Европейският съюз и САЩ разполагат с пакет от икономически санкции, които могат да нанесат сериозни поражения на руската икономика. Това заяви в четвъртък в Минск бившият вицепремиер и финансов министър на Полша Лешек Балцерович, известен като баща на "шоковата терапия".В беларуската столица се провежда международна конференция за необходимите на страната реформи.

Според Балцерович мерките са известни, но проблемът е, че няма достатъчна координация между инициаторите им. Икономистът смята, че сред възможните мерки, които биха допринесли значително за влошаването на икономическата обстановка в Русия, е ускоряването на изтичането на капитали.

"Мисля, че Западът е длъжен да предприеме това от геополитическа гледна точка. Не съм в състояние да говоря за президента Обама и Германия. Но смятам, че те осъзнават това", подчерта Балцерович.

Икономистът отбеляза, че в момента руската икономика не е силна. "Армията е силна, но икономиката не е както в структурно, така и във финансово отношение, защото финансовата система на Русия е силно зависима от западните пазари", каза той.

Балцерович напомни, че причината за икономическия упадък на Иран са мащабните санкции, приложени към страната.

В същото време експертът обърна внимание, че и украинската икономика има ред структурни проблеми. Сред тях са последиците от първата вълна на глобалната криза, когато брутният вътрешен продукт на Украйна спадна с 15%. "И днес на нея ѝ е трудно, включително и заради социалната политика, която изисква огромна финансова поддръжка. Вторият момент са закъснелите реформи", каза Балцерович.

Той се спря и на някои особености в структурата на частната собственост в Украйна. "Там капиталът има олигархични признаци, но всичко е изградено малко по-демократично и стихийно, отколкото в Русия", отбеляза той.

Балцерович смята, че не трябва да се драматизира днешното състояние на украинската икономика. "Колкото по-зле, толкова по-добре. Тогава по-ясно ще се види какво трябва да се направи, за да стане по-добре. Но страната се нуждае от компетентно управление. Много е важно такова управление да дойде, за да има координация на всички процеси на промяна", каза той.

Според икономиста управлението трябва да разполага с всички политически възможности, за да реализира реформите. "Това е базовото условие, за да няма повече политическа и икономическа дестабилизация на Украйна чрез Русия", обобщи той.

Споделяне

Още от Свят