Лесничеи плашат със стачка заради ниски заплати

Служители от горското стопанство заплашват с безсрочна ефективна стачка, ако не им бъдат повишени заплатите, стана ясно в понеделник след техен едночасов протест.

По данни на КНСБ над 5000 от общо 7000 горски служители в цялата страна са участвали в проявите, в които най-активни са били горските от Смолян, Пазарджик, Хасково, Благоевград, Кърджали, Бургас и Русе.

Протестиращите са изпратили подписка до министър-председателя Сергей Станишев и министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, в която освен по-високи заплати искат и работно облекло, изплащане на извънреден труд и осигуряване на сигурност на работещите в регионалните управления по горите.

В момента заплатите в държавните лесничейства са 280-300 лв.

Горските настояват и по-скоро да бъде назначен директор на Държавната агенция по горите, която наследи Националното управление по горите и излезе от опеката на Министерството на земеделието и продоволствието. Само с легитимно ръководство на отрасъла могат да се отстояват правата на служителите и също така те да изпълняват своите ангажименти, посочват горските служители.

Ако техните претенции не бъдат изпълнени до един месец, ще започнат ефективни стачки, съобщиха от КНСБ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?